N-VA bijna dubbel zo groot als CD&V

N-VA quasi dubbel zo groot als CD&V. ©BELGA

Een maand voor de verkiezingen is de N-VA dubbel zo groot als de tweede grootste partij van Vlaanderen, CD&V. De partij van Bart De Wever klopt met 32,8 procent makkelijk de symbolische grens van 30 procent, terwijl CD&V strandt op 17,6 procent. Dat toont een peiling van De Morgen, VTM en Le Soir.

Er beweegt maar weinig in het Vlaamse kieslandschap, zo blijkt uit een nieuwe peiling. Een maand voor de verkiezingen gaat de N-VA nog altijd onbedreigd aan kop. De Vlaamsnationalisten halen 32,8 procent van de stemintenties binnen, een half procentpunt meer dan de peiling twee maanden geleden.

Daarmee neemt de partij van Bart De Wever makkelijk de horde van 30 procent. Boven die grens wordt het naar alle waarschijnlijkheid moeilijk voor de andere partijen om de N-VA op 26 mei langs de kant te laten. 

CD&V heeft het veel moeilijker om de zichzelf opgelegde grens van 20 procent te overschrijden. De partij blijft steken op 17,6 procent. Dat is opmerkelijk genoeg evenveel als de partij haalde bij de federale verkiezingen van 2010. Tegenover de peiling twee maanden geleden zakt de partij een procentpunt. 

De andere federale regeringspartijen - sp.a en Open VLD - halen evenmin weinig plezier uit de peiling. Open VLD en sp.a halen allebei 13,5 procent van de stemmen binnen. Het verschil met de vorige peiling is miniem: + 0,2 procentpunt. Groen presteert wel goed met 8,7 procent, een winst van 1,7 procentpunt tegenover de federale verkiezingen in mei.

Het resultaat van het Vlaams Belang springt evenzeer in het oog. Waar de partij bij de vorige peiling zich nog onder Groen parkeerde met een score rond de 8 procent, daar eindigt de partij nu op 10,3 procent. De PvdA stabiliseert op 3,4 procent, waardoor een Vlaamse zetel voor het federale parlement voor Peter Mertens lonkt. 

In Wallonië eindigt de PS wat hoger dan in de vorige peiling, op 28,9 procent (+0,5 procentpunt), terwijl de MR status quo blijft op 23,3 procent. De opmerkelijke opmars van de PTB zet zich verder over de taalgrens: de partij rijft 9,2 pocent van de stemmen binnen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud