Advertentie
Advertentie

N-VA blijft met voorsprong grootste

Bart De Wever. (Belga) ©BELGA

N-VA blijft veruit de grootste partij van Vlaanderen én van België, blijkt uit een peiling. Maar in vergelijking met november valt ze wat terug. N-VA-boegbeeld Bart De Wever blijft de populairste politicus.

VTM, De Morgen, RTL TVi en Le Soir publiceerden zondagavond de jongste editie van hun politieke peiling. N-VA blijft de grootste partij, maar verliest in vergelijking met november 3 procentpunt. De partij van de Antwerpse burgemeester komt uit op 33,6 procent. De N-VA zit nog 5,2 procentpunt boven de score van de federale verkiezingen van 2010.

Daarmee blijft de N-VA dubbel zo groot als CD&V, die 16,7 procent van de kiezers kan bekoren. De Vlaamse christendemocraten blijven status quo in vergelijking met november, maar zit een klein procent onder het verkiezingsresultaat.

Advertentie

Sp.a blijft de derde partij met 13,6 procent (-1 procentpunt). Maar de socialisten zien Open VLD naderen, die 12,3 procent scoren (een winst van 1,1 procentpunt tegenover november).

Vlaams Belang neemt terug afstand van Groen (10,5% tegen 7,7%). Vlaams Belang groeit 2 procentpunt in vergelijking met vier maanden geleden.

Comfortabel

In Wallonië blijft de PS comfortabel aan de leiding (33,1%). De liberale MR volgt op ruime afstand met 22,6 procent. Het christendemocratische cdH blijft met 13,7 procent iets groter dan de groenen van Ecolo (11,6%).

In Brussel zijn de rollen omgekeerd. De MR verslaat daar nipt de PS: 23,8 procent tegen 23,1 procent. Ecolo blijft de derde partij (11,8%), maar cdH ( 10,7%) wipt over het FDF (9,4%).

Maggie De Block

In Vlaanderen vormen Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters (CD&V) en de verrassende Maggie De Block (Open VLD) de top-drie van populairste politici. In Wallonië en Brussel zijn dat premier Elio Di Rupo (PS), Guy Verhofstadt (Open VLD) en Joëlle Milquet (cdH).

De peiling werd uitgevoerd tussen 13 en 19 maart bij 2.499 mensen. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen en Wallonië en 4,2 procent in Brussel.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.