N-VA: 'Een derde Brusselaars kiest voor Vlaanderen'

N-VA vindt in de peiling steun voor haar plannen. - Photo News ©Photo News

Een derde van de Brusselaars kiest voor het aanbod van de Vlaamse Gemeenschap, zo blijkt uit een peiling besteld door N-VA. Recent stelde de partij haar plannen voor Brussel voor, en die houdt in dat Brusselaars zouden moeten kiezen tussen het Vlaams of Waalse systeem.

Een peiling besteld door N-VA bij onderzoeksbureau TNS vroeg naar de zogenaamde 'Brusselkeuze' bij 996 Brusselaars, waarvan ongeveer een derde Nederlandstaligen. Er werd gevraagd hoe zij als Brusselaars zouden omgaan met de Brusselkeuze, waarbij er voor persoonsgebonden bevoegdheden, zoals sociale zekerheid, moet gekozen worden tussen het Vlaamse en Waalse systeem. De Brusselkeuze werd bij de vraagstelling wel voorgesteld als een voldongen feit. 

80 tot 90 procent van de Nederlandstalige Brussels kiezen voor het Vlaams systeem, aldus de peiling en ook 20 tot 30 procent van de Franstalige respondenten zouden dat doen. Wanneer het gaat over onderwijs, zou een derde kiezen voor Nederlandstalig onderwijs. 

Volgens de peiling vindt 70 procent van de ondervraagde Nederlandstaligen het ook een slechte zaak als de financiële en bestuurlijke banden met Vlaanderen zouden worden doorgeknipt. 81 procent vindt ook dat Brussel hoofdstad van Vlaanderen moet blijven. 

De partij legitimeert aan de hand van de peiling haar plannen voor de 'Brusselkeuze'. 'De Brusselkeuze is een goed zaak,' zo klinkt het bij de partij. 'De Brusselse Vlamingen nemen duidelijk stelling tegen een Brusselse verzelfstandiging met een losse of geen band met de rest van Vlaanderen.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud