N-VA en Open VLD sluiten Arco-hoofdstuk af

Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD). ©BELGA

De partijen zeggen luidop dat een oplossing voor Arco er niet meer komt. CD&V blijft bij 'uitstel'.

Er komt voor de verkiezingen van 2019 geen oplossing voor de Arco-coöperanten. En ook daarna is de kans nihil. Dat zeggen Bart De Wever en Gwendolyn Rutten, de voorzitters van de meerderheidspartijen N-VA en Open VLD.

'Ik ben zelf een Arco-spaarder, dus ik kan me er iets bij voorstellen', vertelde De Wever zondag aan de openbare omroep op de familiedag van de N-VA in Plopsaland. 'Mensen hebben zo dikwijls een appeltje voor de dorst opzijgezet. Maar ik denk dat we eerlijk moeten zijn. CD&V en de christelijke beweging zullen moeten toegeven dat die mensen belogen zijn en dat het geld weg is.'

Volgens de N-VA-voorzitter is dat de enige waarheid over Arco. 'Dat voor ons blijven uitschuiven heeft geen enkele zin. We hebben een regeerakkoord, we gingen een oplossing zoeken. Ik ga dat loyaal uitvoeren, begrijp me niet verkeerd. Maar elke keer opnieuw blijkt dat we daar niet toe komen en dat het juridisch waarschijnlijk ook niet kan.  Europa zal elke keer opnieuw 'nee' zeggen. Stop met die mensen hun lijden te rekken. Wees gewoon eerlijk en vertel dat de christelijke beweging het geld in rook heeft doen opgaan.'

Waanzin

Op Radio 1 bevestigde Rutten die visie. Volgens haar moet een vergoeding voor de Arco-aandeelhouders groen licht krijgen van de Europese Commissie, maar weigert CD&V de beslissing aan de Commissie voor te leggen. Eerder schoot die een eerdere Arco-compensatie af.

Rutten verwees naar de definitie van waanzin door Albert Einstein: 'Telkens hetzelfde herhalen en telkens een andere uitkomst verwachten.' Ze riep op de Arco-compensatie los te koppelen van de beursgang van Belfius.

Kan een compensatie voor de Arco-coöperanten er nog komen in een volgende regering? 'Het zou geen goede zaak zijn, maar we zijn altijd bereid oplossingen te zoeken', zei Rutten. 'Die oplossing moet wel rechtsgeldig zijn.'

Beke

CD&V erkende vorige week voor het eerst dat 'uitstel' op til was voor Arco, maar ze heeft nog nooit erkend dat de zoektocht naar een compensatie gestaakt zou zijn. CD&V-voorzitter Wouter Beke zei maandag op Radio1 dat de Europese Commissie volgens hem wél een Arco-regeling kan aanvaarden, op basis van precedenten.

De actiegroep van Arco-coöperanten, Arcoparia's, reageert woedend op de uitlatingen van De Wever en Rutten. 'Zij hebben beide beloften gedaan voor de verkiezingen om stemmen te winnen, nu blijkt dat ze beide hun beloften niet willen nakomen en de kiezer eigenlijk blaasjes hebben wijsgemaakt', foetert Arcoparia's-woordvoerder Eddie Schild. 'Het lijkt er stevig op dat heel deze verkiezingsstrijd een kinderlijke ruzie is tussen de verschillende partijen. De dupe zijn spijtig genoeg 800.000 kiezers die hopelijk hun conclusies hieruit trekken', aldus Schild. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud