N-VA en PS voeren geheime gesprekken

Bart De Wever, Elio Di Rupo en Paul Magnette na de verkiezingen vijf jaar geleden. De PS en de N-VA toetsen af waar de gemeenschappelijke grond ligt om een Belgische regering te bouwen. ©REUTERS

In alle discretie toetsen de N-VA en de PS al af waar de gemeenschappelijke grond ligt om een Belgische regering op te bouwen.

Nu de Waalse regeringsgesprekken geland zijn, lijken de onderhandelingen voor de federale regering klaar voor een stroomversnelling. De twee grootste partijen van het land, de N-VA en de PS, hebben daar al in alle discretie over gesproken.

Volgens Het Laatste Nieuws brachten de federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders de formateurs van de Waalse en Vlaamse regering, PS-voorzitter Elio Di Rupo en toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon, al samen. Naast hen schoven ook N-VA-voorzitter Bart De Wever en - wellicht toekomstig PS-voorzitter - Paul Magnette aan. Bronnen bevestigen de ontmoetingen aan De Tijd. Eerder maakte ook La Libre Belgique al gewag van ontmoetingen.

Opening

Andere signalen suggereren dat er gesproken wordt. Maandagavond weigerde Elio Di Rupo te antwoorden op de vraag of hij onderhandelt met N-VA-voorzitter Bart De Wever. 'Het gaat u niet aan', antwoordde hij aan de VRT-journalist die de vraag stelde, wat suggereert dat hij niet kón antwoorden op de vraag zonder te liegen.

Tegelijk liet Di Rupo een betekenisvolle opening. Hij zei te willen praten met de N-VA, maar niet over confederalisme en evenmin over het 'depanneren' van de Zweedse regering. Maar dat laat dus wel ruimte open voor een regering van socialisten, liberalen en de N-VA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud