N-VA en Vlaams Belang in de clinch over vluchtelingenbeleid

©BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zondag fors uitgehaald naar Vlaams Belang. 'Ik zal nooit instemmen met wat u voorstelt want alles wat u aanraakt, verandert in lood', sneerde De Wever in De Zevende Dag naar zijn Vlaams Belang-tegenhanger Tom Van Grieken.

Van Grieken uitte kritiek op de manier waarop de federale regering, met N-VA-ministers aan boord, met de vluchtelingencrisis omgaat. 'Na dertig jaar in de oppositie hebt u nog nooit iets bereikt. Niemand wil met u samenwerken', antwoordde De Wever. Als uw kopman Filip Dewinter bij (de Syrische president) Assad op de koffie gaat en zegt dat het de slechtste nog niet is (...), als Dewinter in de Kamer staat te zwaaien met de Koran als 'bron van alle kwaad' en in de Antwerpse gemeenteraad voorstelt dat elke moskee waar de Koran ligt, onmiddellijk dicht moet, dan pleit u eigenlijk voor de Derde Wereldoorlog. Staat u daar achter?', klonk het scherp.

Even later stelde De Wever dat hij niet zal instemmen met voorstellen van Vlaams Belang. 'Als u morgen een resolutie indient dat de zon schijnt, dan zal ik die nog niet meestemmen', luidde het. Wat Dewinter voorstelt, is van 'een ranzigheid en onmenselijkheid' die N-VA nooit zou aan de dag leggen, luidde het. 'U moet niet janken dat u aan de zijlijn staat'.

Van Grieken maakte van het debat gebruik om de maatregelen van de regering, met N-VA'ers op sleutelposten, aan te vallen. Hij zei niet onder de indruk te zijn van de regeringsmaatregelen, wetende dat er dit jaar 200.000 asielzoekers zouden aankomen - een cijfer dat volgens N-VA nergens op slaat. Van Grieken hekelde nog dat ons leger beter zou worden ingeschakeld om de buitengrenzen van Europa te bewaken, 'in plaats van te fungeren als een veredelde taxidienst van Noord-Afrika naar Europa'.

'Wij nemen onze humanitaire verantwoordelijkheid, riposteerde de N-VA-voorzitter. Hij herhaalde dat ons land die stroom asielzoekers niet uitnodigt, maar dat de vluchtelingen hier nu eenmaal staan. 'Wij zorgen voor voldoende opvang, die basic is', aldus De Wever.

In oktober is het aantal nieuwe asielaanvragen gedaald en een keerde een recordaantal uitgeprocedeerden vrijwillig terug, verklaarde Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA), in de VTM Nieuws-studio. 'De top is voorbij, maar de druk blijft hoog', waarschuwde hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud