Advertentie
Advertentie

N-VA’er Peter De Roover aangesteld als Kamervoorzitter

Peter De Roover wordt de eerste burger van het land. ©BELGA

Het federaal parlement heeft de N-VA’er Peter De Roover aangeduid als Kamervoorzitter. De voormalige topman van de Vlaamse Volksbeweging wordt de eerste burger van het land.

Bij gebrek aan tegenkandidaat hoefde er niet over de aanstelling gestemd te worden. De Roover (62) heeft acht jaar ervaring als N-VA-fractievoorzitter. Toch is de keuze opmerkelijk, omdat N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever de gedoodverfde premier is van de federale regering waarvan de formatie deze week begonnen is. Het is niet evident dat de Kamer wordt voorgezeten door een politicus van dezelfde partij als die van de premier, omdat het net een hoofdopdracht is van het parlement om de regering te controleren.

Toch zijn er meer dan genoeg precedenten. De liberaal Herman De Croo zat acht jaar de Kamer voor toen Guy Verhofstadt eerste minister was, bij de christendemocraten was Herman Van Rompuy Kamervoorzitter terwijl Yves Leterme een eerste keer premier was, en bij de Franstalige socialisten was André Flahaut Kamervoorzitter tijdens de regering van Elio Di Rupo.

Advertentie

Met De Roover wordt een voormalige voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) de eerste burger van het federale België. Hij begon zijn politieke carrière bij de Volksunie, pleitte tijdens zijn voorzitterschap van de VVB resoluut voor een onafhankelijke Vlaamse staat en werd daarna actief bij Doorbraak. In de ‘Encyclopedie van de Vlaamse Beweging’ is het lemma ‘Peter De Roover’ langer dan dat van Jan Jambon.

In 2014 nam De Roover voor het eerst deel aan de nationale verkiezingen, op de derde plaats van de Kamerlijst van de Antwerpse N-VA. Twee jaar later werd hij fractieleider, nadat Hendrik Vuye de partij had verlaten.

Pas nu eedaflegging

De verkozenen in de Kamer legden pas woensdag de eed af, omdat de eerste zitting vorige week werd besteed aan de vraag of de resultaten van de verkiezingen geldig konden worden verklaard. De verkozenen gaven daarvoor groen licht, ondanks onregelmatigheden waarbij minderjarigen met alleen stemrecht voor de Europese verkiezingen ook op de federale lijst hebben gestemd.

Dat de N-VA het voorzitterschap van de Kamer claimde, toont hoe zwaar de partij weegt in de nieuwe coalitie waarover wordt onderhandeld. Hoeveel ministers een partij krijgt en wie de premier, de parlementsvoorzitter en de Europese commissaris mag leveren, wordt bepaald door hun aantal zetels in de Kamer. De N-VA heeft er 24, de MR 20, Les Engagés 14, Vooruit 13 en CD&V 11.

Toch blijft het feit dat als de vijf partijen landen met de formatie, de belangrijke functies nog moeten worden verdeeld. Helemaal zeker dat hij Kamervoorzitter kan blijven, is De Roover daarom pas als zijn aanstelling past in de puzzel die de nieuwe regering straks zal leggen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.