N-VA financiële slokop met 4 miljoen extra

De N-VA is ook de financiële slokop. ©BELGA

De N-VA is als grootste partij ook de financiële slokop. De partij krijgt op basis van de voorlopige - en nog onvolledige - stemmenaantallen zo'n 12,2 miljoen euro, 4 miljoen meer dan voor 25 mei. Dat blijkt uit een eerste berekening van de KU Leuven.

Politologen Jef Smulders en Bart Maddens van de KU Leuven onderzochten al de financiële gevolgen voor de partijen van de verkiezingsuitslag. Zowel de federale als de regionale dotatie voor de politieke partijen baseert zich op het aantal stemmen per partij. Rond 8 uur deze ochtend waren die nog niet compleet, maar de politologen schetsen wel al een voorlopig beeld. 

De N-VA is al grootste partij ook de financiële slokop. Voor 25 mei verdiende de partij iets meer dan 8 miljoen euro, nu lopen de overheidsinkomsten voor de Vlaamsnationalisten op tot 12,2 miljoen. Dat vertaalt zich ook in het aantal parlementaire medewerkers dat de partij kan aanwerven. N-VA krijgt nu 160 parlementaire medewerkers, verdeeld over de verschillende niveaus. 

De CD&V, sp.a en Open VLD hielden stand in de stemmenaantallen, en gaan er financieel zelfs op vooruit. CD&V stijgt van 6,6 miljoen euro naar 7,1 miljoen euro. Bij de liberalen en de socialisten is de stijging minder opmerkelijk: zij schommelen rond de 5 à 6 miljoen euro. 

De grootste financiële klap is er voor Vlaams Belang. De partij werd zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer terugverwezen naar een schamele zes procent. Dat laat zich voelen in de inkomsten, met een terugval van 4,5 miljoen euro naar iets meer dan 2 miljoen euro. Vlaams Belang kon tot nu toe nog rekenen op 60 parlementaire medewerkers, maar dat valt nu terug naar 22 personeelsleden. 

Groen gaat er financieel flink op vooruit. De partij won zowel in de Kamer als in het Vlaams Parlement bijna anderhalf à twee procent. De partij kan nu rekenen op een dotatie  van in totaal 3,1 miljoen euro, komende van 2,2 miljoen euro. De partij kan hierdoor vijf extra parlementaire medewerkers aantrekken. 

Voor LDD is het verhaal over. Ze verdwijnt uit de parlementen en krijgt ook geen enkele euro overheidsgeld meer. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud