N-VA heeft grootste verlanglijstje voor begrotingscontrole

©Photo News

De N-VA-ministers vragen samen zo’n 400 miljoen euro aan nieuwe uitgaven in de aanloop naar de begrotingscontrole later deze maand. Individueel is minister van Justitie Koen Geens (CD&V) koploper met een verlanglijstje dat 170 miljoen euro kost.

Deze week ziet minister van Begroting Hervé Jamar (MR) alle vicepremiers om de temperatuur te meten in de aanloop naar de begrotingscontrole. Intussen raken steeds meer details bekend over de verlanglijstjes van de ministers. Het gaat om ruim 800 miljoen euro voor alle ministers samen. Daarbovenop zijn er nog voor 100 miljoen euro extra vragen die niet specifiek aan één minister kunnen worden toegeschreven.

De meeste vragen komen van de N-VA-ministers. Dat is niet onlogisch want zij zijn bevoegd voor de veiligheidsdepartementen Binnenlandse Zaken (Jan Jambon) en Defensie (Steven Vandeput). Beiden vragen elk zo’n 100 miljoen euro. Samen met de vragen van Elke Sleurs (Fraudebestrijding), Theo Francken (Asiel en Migratie) en Johan Van Overtveldt (Financiën) komt de N-VA aan een verlanglijstje dat 400 miljoen euro kost.

170 miljoen euro
Het verlanglijstje van minister van Justitie Koen Geens, die daarmee het hoogste individuele bedrag vraag.

De minister met het duurste verlanglijstje is Geens. Hij vraagt 170 miljoen euro extra. De magistraten trokken al herhaaldelijk aan de alarmbel omdat de besparingen bij Justitie te ver gaan. Geens heeft daar begrip voor. In totaal vragen de CD&V-ministers 200 miljoen euro.

Ook de MR-ministers Daniel Bacquelaine (Pensioenen), Jacqueline Galant (NMBS), Marie-Christine Marghem (Energie) en Willy Borsus (Kmo’s) vragen samen zo’n 200 miljoen euro.

Alleen de ministers van Open VLD Maggie De Block (Gezondheidszorg) en Alexander De Croo (Ontwikkelingssamenwerking en Digitale Agenda) vragen nauwelijks iets.

Besparingen

Het ziet er niet naar uit dat op alle vragen zal kunnen worden ingegaan. ‘In dat geval zou er bijna niets overblijven van het miljard euro aan geplande besparingen’, is te horen in regeringskringen. ‘Meer dan de helft van de vragen zal niet kunnen worden ingewilligd.’ Wel is het zeker dat extra geld wordt uitgetrokken voor veiligheid, in de nasleep van de verijdelde terroristische aanslagen in ons land.

In regeringskringen is al te horen dat meer dan de helft van de vragen niet kan worden ingewilligd.

Uiteraard hangt veel af van de vraag in hoeverre de begroting voor 2015 op schema zit. Volgende week wordt duidelijk hoe groot het gat is. Wellicht gaat het om enkele honderden miljoenen euro’s. Een deel daarvan wordt gecompenseerd door de lager dan verwachte rente.

In de week van 23 maart begint het debat over de manier waarop het gat gevuld wordt en de eventuele meeruitgaven gecompenseerd worden. Alleen maar met besparingen of ook met nieuwe belastingen? CD&V heeft al laten verstaan dat het niet kan dat het extra geld voor veiligheid gevonden wordt door nieuwe besparingen.

Tax shift

Een mogelijke hulp is de opbrengst van de strijd tegen de fiscale fraude, waarvoor nu maar 75 miljoen euro ingeschreven is. In de regering gaat men ervan uit dat dat bedrag kan opgetrokken worden.

Intussen is het nog altijd niet duidelijk wanneer het debat over de tax shift opgestart wordt. Minister Van Overtveldt is al wel enkele pistes discreet aan het aftoetsen.

Maar de meeste partijen willen het debat over de tax shift niet vermengen met de begrotingscontrole. Want dan dreigt het gat in de begroting gevuld te worden met nieuwe belastingen. En dat willen de N-VA en Open VLD in geen geval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud