N-VA heeft sleutels van kerncentrales in handen

N-VA-voorzitter Bart De Wever. ©BELGA

De kans lijkt klein dat de verzamelde ministers van Energie van ons land de N-VA kunnen overtuigen om tegen 2025 helemaal uit kernenergie te stappen, zoals wettelijk is vastgelegd.

In het energiepact dat de federale en regionale ministers van Energie nog voor het einde van het jaar willen afsluiten, moet duidelijk staan of wordt vastgehouden aan de geplande kernuitstap tegen 2025. Maar het is toch vooral afwachten wat de N-VA wil.

‘De kernuitstap staat voor ons niet ter discussie.’ Met die woorden opende de Brusselse minister van Energie Céline Fremault (cdH) in Le Soir de dans die de ministers inzetten met het oog op het sluiten van het energiepact.

Aan Franstalige zijde klinkt het unisono dat de kerncentrales tegen uiterlijk 2025 sluiten, zoals wettelijk is bepaald. Niet alleen de Brusselse minister Fremault, ook haar Waalse collega Jean-Luc Crucke (MR) heeft al laten verstaan dat het gedaan zal zijn met kernenergie.

Ook federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) zegt dat ze vasthoudt aan de wet op de kernuitstap, maar bij de start van de regering had ze wel laten verstaan dat ze twijfels had bij de haalbaarheid van die doelstelling. Ze werd toen teruggefloten.

De druk is groot om klare wijn te schenken, omdat investeerders anders blijven aarzelen om te investeren in de omslag naar hernieuwbare energie. De Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil eveneens dat die omslag wordt gemaakt. ‘Hernieuwbare energie is de toekomst’, zei hij gisteren in De Standaard.

Maar hij houdt wel een slag om de arm. ‘Op zich hebben we geen probleem met de sluiting van de kerncentrales in 2025, maar we moeten wel zeker zijn dat het licht niet uitgaat.’ Tommelein moet ook steeds achteromkijken, om te zien of de N-VA wel volgt.

Groene energie

Uiteindelijk is de vraag wat de N-VA wil. In haar partijprogramma staat dat kernenergie nodig zal zijn tot 2050. ‘Onze energiespecialisten hebben vanaf het begin gezegd dat de kernuitstap onrealistisch is’, merkte Bart De Wever vorig jaar nog op in een interview met De Tijd. ‘Daarom hebben we er enkele jaren geleden voor gepleit een kerncentrale bij te bouwen’, voegde De Wever er nog aan toe.

Volgens hem past kernenergie ook in de omslag naar groene energie. ‘Kernenergie past in dat plaatje, want het is de enige manier om voldoende elektriciteit te produceren én onze uitstoot te verminderen. Ons land heeft niet de geografische mogelijkheid om gemakkelijk in te zetten op hernieuwbare energie.’

Energiepact

Of er bij het energiepact knopen worden doorgehakt over de uitstap uit kernenergie valt dus nog af te wachten. Marghem liet gisteren in de Kamercommissie voor Energie trouwens verstaan dat er tegen eind dit jaar misschien niet meer dan een energievisie in zit. Het eigenlijke energiepact zou dan later volgen.

Het lijkt hoe dan ook onwaarschijnlijk dat deze regering nog terugkomt op de wet op de kernuitstap. Het is niet uit te sluiten dat de beslissing pas valt in 2019, bij de onderhandelingen over de volgende regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud