N-VA in tegenaanval met onderzoek naar tweet van Ecolo-Kamerlid

N-VA-fractieleider Peter De Roover en Kamerlid Theo Francken. ©Photo News

Daags nadat Theo Francken een sanctie heeft gekregen omdat hij de geheimhoudingsplicht in de Kamer heeft geschonden, gaat zijn partij in de tegenaanval. De Vlaams-nationalisten vragen een onderzoek naar een tweet van een Ecolo-Kamerlid.

Dat blijkt uit een brief van N-VA-fractieleider Peter De Roover aan Kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS), die het persagentschap Belga kon inkijken. Donderdag raakte bekend dat de Kamer Francken voor de rest van het parlementaire jaar uit commissies weert waar geheimhouding vereist is. Hij verliest ook drie maanden 20 procent van zijn wedde, na een tweet waarin hij gevoelige informatie deelde.

In de tweet had de voormalige staatssecretaris gemeld dat België dit jaar niet zou deelnemen aan een Franse missie in Mali. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), die de informatie in de Kamercommissie gedeeld had, vond dat Francken zijn boekje te buiten ging en vroeg een onderzoek. Dat leidde tot de sanctie, waarover Francken niet te spreken is.

'Deze paars-groene meerderheid grijpt elke kans om mij en mijn partij in diskrediet te brengen, maar dit slaat echt alles', zei hij in een persbericht. Francken spreekt van een politiek manoeuvre om hem monddood te maken.

Aanwezigheden

Zijn partij gaat in de tegenaanval. In een brief aan de Kamervoorzitster citeert De Roover een tweet van Ecolo-Kamerlid Guillaume Defossé van eind maart, waarin die laakt dat zijn MR-collega Denis Ducarme in de media 'een show opvoert' over de F-35, maar verstek laat in de commissie-Legeraankopen. Ducarme zelf wees er op Twitter op dat hij geen lid is van die commissie.

'De geheimhoudingsplicht die bestaat in zowel de commissie voor Opvolging van Buitenlandse Missies als in de commissie voor Legeraankopen en -verkopen geldt voor de inhoud, maar mededelingen over aanwezigheden en de stemhoudingen bevatten uiteraard ook wezenlijke informatie en mogen daarvan niet uitgesloten worden', zegt De Roover. Hij vraagt de voorzitster na te gaan of de geheimhoudingsplicht geschonden is.

'Het is een vergeefse poging van N-VA om de aandacht af te leiden.
Ecolo

Bij Ecolo zijn ze niet onder de indruk. Volgens fractieleider Gilles Vanden Burre valt de situatie in niets te vergelijken met 'de fout' die Francken heeft begaan, omdat hun Kamerlid verwijst naar Ducarme, terwijl die geen lid is van de betrokken Kamercommissie. 'Het is een vergeefse poging van N-VA om de aandacht af te leiden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud