Advertentie
Advertentie

N-VA legt vier eisen op tafel voor steun aan Michel II

De N-VA reikt Michel II de hand om het sociaaleconomische verhaal af te maken. ©BELGA

De N-VA heeft naar eigen zeggen een haalbaar eisenpakket om Michel II te steunen, maar de vraag is of het politiek nog haalbaar is voor premier Charles Michel om openlijk aan het handje van de N-VA te lopen.

De regering-Michel zit op dit moment bijeen om zich te beraden over de eisen van de N-VA om het minderheidskabinet te steunen.

Het eisenpakket is toegelicht op het partijbureau van de N-VA, vernam De Tijd.

  • De N-VA verlangt van de regering-Michel dat de grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard, zodat de weg naar het confederalisme mogelijk wordt. 'De herziening van de grondwet moet urbi et orbi worden gerealiseerd, zoals afgesproken in de geheime Atoma-schriftjes', zegt een hoge N-VA-bron. Het grondwetsartikel 195, de passe-partout voor een staatshervorming, moet dan herzien worden.
  • Daarnaast eist de N-VA dat het afgesproken begrotingstraject voor 2019 wordt gerespecteerd. En als er moet worden bijgestuurd, en dat verwacht de partij, kan dat niet door nieuwe inkomsten - lees: belastingen - in te voeren. 'De boodschap is ook dat deze regering niet snel voor de verkiezingen nog cadeaus kan uitdelen', zegt een N-VA'er.
  • Een derde eis is dat de arbeidsdeal wordt gerespecteerd. De N-VA wil vooral dat Kris Peeters serieus werk maakt van de afgesproken degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Het komt erop neer dat de werkloosheidsuitkeringen sneller moeten dalen. 'We willen geen degressiviteit met een hoog ACW-gehalte', luidt het.
  • En dan heeft de N-VA ook nog een vraag gesteld over het VN-migratiepact. De partij vraagt het minderheidskabinet niet om zich alsnog te onthouden bij de stemming in New York, 'maar er is nog wel wat mogelijk', luidt het geheimzinnig.

Volgens de N-VA zijn het haalbare eisen, die het mogelijk moeten maken om het sociaaleconomische verhaal verder af te werken. Alleen is er grote twijfel of het politiek nog haalbaar is voor premier Michel om de komende maanden aan het handje te lopen van de N-VA.

Temeer omdat de Franstalige liberalen in een peiling die onlangs werd afgenomen door het ijs zakken. De MR haalt geen 20 procent meer in Wallonië, en in Brussel is het helemaal desastreus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud