N-VA: 'Nieuwe regering moet laagste pensioenen verhogen'

Bart De Wever op de nieuwjaarsreceptie van N-VA in Mechelen ©Photo News

Op de nieuwjaarsreceptie van N-VA liet voorzitter Bart De Wever een opening naar de socialisten. Een nieuwe regering moet volgens hem de laagste pensioenen verhogen.

Voor een publiek van zo’n 5.000 N-VA partijleden in de Mechelse Nekkerhal zei Bart De Wever dat het onduidelijk is wat de komende dagen zullen brengen. Daarmee verwijst hij naar maandag wanneer de informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez hun opdracht beëindigen en langsgaan bij de koning.

Helaas, het is alles behalve duidelijk wat de komende dagen zullen brengen. De toestand is hoogst onzeker
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

De Wever benadrukte dat zijn partij nooit in een regering zal stappen om mensen aan een ministerpost of het premierschap te helpen. Dat is een sneer naar voorzitster Gwendolyn Rutten van Open VLD. Die zou het premierschap aangeboden hebben gekregen van PS-voorzitter Paul Magnette.

De N-VA-voorzitter zei ook dat zijn partij een uitgewerkte oplossing heeft voor de onbestuurbaarheid van België. Anderen moeten volgens hem toegeven dat ze die niet hebben. N-VA zal volgens De Wever zeker geen regering aanvaarden die geen meerderheid heeft in Vlaanderen of afbreuk doet aan de Vlaamse welvaart.

'Zweedse' recepten

De Vlaams-nationalisten zeggen wel uitdrukkelijk dat ze mee willen regeren. Bart De Wever: ‘Wij zijn als N-VA niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen. We deden dit in de afgelopen federale regering.’

De recepten van die vorige ‘Zweedse’ coalitie moeten volgens De Wever ook de leidraad zijn voor de volgende regering. Hij verwees daarbij naar een strenger migratiebeleid om een nieuwe crisis af te wenden.

Een laatste zekerheid die ik u meegeef, is dat wij als N-VA wel niet bang zijn om verantwoordelijkheid op te nemen. We deden dit in de afgelopen federale regering.
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

Ook op sociaal-economisch vlak moet worden voortgewerkt in de geest van de vorige regering met CD&V en MR. De N-VA-voorzitter verwijst naar de jobgroei en het inzetten op de afbouw van het begrotingstekort.

Bart De Wever: ‘316.000 banen kwamen er bij, vooral in de private sector; in Vlaanderen steeg de werkzaamheidsgraad naar een record van 76 procent. Mocht dat het gemiddelde van heel België zijn dan was er geen vuiltje meer aan de lucht; het deficit was in ons laatste jaar gezakt tot 0,7 procent en de staatsschuld zat opnieuw onder de 100 procent van het bruto binnenlands product.’

Uitgestoken hand naar de socialisten

De partijvoorzitter benadrukte ook nog eens dat N-VA de opbrengsten van dat economisch beleid wil inzetten voor een verhoging van de lagere pensioenen. Dat lijkt een uitgestoken hand naar de socialisten. Die benadrukten in de informateursnota van PS-voorzitter Paul Magnette het belang van zo'n verhoging.

De volgende regering moet volgens N-VA ook meer geld besteden aan veiligheid.

Vice-premier Alexander Decroo en voorzitster Gwendolyn Rutten van Open VLD ©BELGA

In een reactie op de uithaal van Bart De Wever zei voorzitster Gwendolyn Rutten van Open VLD in De Zevende Dag dat ze nu geen fronten wil vormen maar samen met de Franstalige liberalen van de MR aan een goed liberaal project te willen werken. 

Ook de liberale vice-premier Alexander De Croo zei op televisie dat je met fronten vormen niet vooruit komt. Volgens hem is het contact tussen N-VA en Open VLD niet verbroken. 'Alle partijen spreken met elkaar en wat voor militanten wordt verteld is altijd iets meer opgehitst dan de realiteit.'  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud