N-VA nipt onder grens van 30 procent

©Jef Boes

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, zouden de Vlaamsnationalisten van N-VA nipt geen 30 procent halen. CD&V scoort onder de verwachtingen. Dat blijkt uit een nationale peiling van VTM en De Morgen.

De N-VA gaat er op vooruit tegenover de vorige verkiezingen, maar haalt haar eigen doelstelling van 30 procent net niet. In de vorige peiling een maand geleden haalde de partij nog bijna 33 procent . Het verklaart wellicht waarom N-VA-voorzitter Bart De Wever woensdag nog eens herhaald heeft dat hij indien nodig premier wil worden. Op die manier wil hij nog de laatste zwevende kiezers over de streep trekken.

Op verre afstand van de N-VA volgt CD&V, die de eigen doelstelling van 20 procent in de verste verte niet haalt. Met 17,1 procent scoren de christendemocraten zelfs slechter dan bij de vorige federale verkiezingen in 2010. Sp.a en Open VLD houden met respectievelijk 15 procent en 14,2 procent wel stand. Ze doen het daarmee zelfs allebei beter dan in de peiling van een maand geleden.

 

Het ziet er naar uit dat met zo’n uitslag de drie klassieke partijen geen meerderheid hebben. Om een Vlaamse regering te vormen zonder N-VA zal er dus een vierde partij nodig zijn, wellicht Groen.

Zo’n vierpartijenregering met Groen is de sp.a niet ongenegen, maakte sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte in De Tijd duidelijk. De N-VA concludeerde daaruit dat zo’n ‘anti-N-VA-regering’ al in de steigers staat. ‘Dank aan Vande Lanotte voor de duidelijkheid. Een stem voor CD&V en Open VLD is dus een stem voor links', liet N-VA-kopstuk Siegfried Bracke verstaan via Twitter.

Ook de groenen zijn niet echt gelukkig met de uitspraken van Vande Lanotte. ‘Positief is dat Vande Lanotte toegeeft dat Groen nuttige stem is. Welke regering er komt beslist kiezer zondag, niet Vande Lanotte zelf’, maakte Kristof Calvo (Groen) duidelijk via Twitter. ‘Of Groen het grijze beleid van de klassieke tripartite kan doorbreken, is inderdaad de inzet van de verkiezingen’, zo reageerde voorzitter Wouter Van Besien in een persbericht.

Groen doet met 8,4 procent een sprong vooruit tegenover de vorige verkiezingen. Maar de grote jump blijft vooralsnog uit. En het Vlaams Belang zakt met 8,8 procent onder de symbolische grens van 10 procent.

De extreemlinkse PVDA haalt 3,4 procent.

In Wallonië moet de PS fors terrein prijsgeven tegenover de vorige verkiezingen, maar de partij blijft met 29 procent de grootste. Op grote afstand gevold door de MR met 21 procent. Cdh (13,3 procent) en Ecolo (9,1 procent) dalen licht, zowel ten opzichte van de verkiezingen als van de laatste peilingen. De extreem-linkse PTB-GO haalt 8,5 procent en de Parti Populaire 5,7 procent.

In Brussel is het razend spannend om de eerste plaats. De MR staat nu op de eerste plaats met 20,8 procent voor de PS, die 18,2 haalt.  In tweede linie volgen achtereenvolgens het FDF (11,3 procent), Ecolo (10,5) en cdH (9,7). De lijst PTB-GO!/PVDA+ zou uitkomen rond de 4 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud