N-VA schaart zich achter Arco-vergoeding

Johan Van Overtveldt, Europees lijsttrekker van N-VA ©Dieter Telemans

Ook de N-VA wil bij monde van Europees lijsttrekker Johan Van Overtveldt dat de volgende regering werk maakt van een vergoeding van de 800.000 'bedrogen' Arco-coöperanten. Daarmee zit de N-VA op dat vlak in essentie op één lijn met CD&V.

'Het is voor mij een zekerheid dat de Arco-mensen niet in de kou moeten gezet worden', zei Johan Van Overtveldt in het debatprogramma 'De Zevende Dag' op Eén. 'We gaan de Arco-coöperanten in ieder geval vergoeden, maar gaan er eerst minutieus op toezien dat eerst diegene die de schade veroorzaakt hebben - het ACW dus - aangesproken worden.'

De kans is echter gering dat het ACW ooit de geleden schade door de implosie van Dexia, ongeveer 1,5 miljard euro, kan vergoeden. Van Overtveldt onderstreept desgevraagd dat in het geval de christelijke werknemerskoepel in gebreke blijft, de regering op één of andere manier met een vergoeding moet tussenkomen. 'Ja, inderdaad. Wij willen niet dat 800.000 bedrogen Arco-mensen omwille van dat bedrog financiële schade moeten lijden.'

Meteen lijkt er zich onder Vlaamse partijen een opvallende consensus te vormen dat de volgende regering de Arco-coöperant moet vergoeden. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) kondigde afgelopen week een 'plan B' voor de Arco-spaarder aan, 'voor het geval de Arco-waarborg juridisch zou onderuit gehaald worden'.

De sp.a schaarde zich bij monde van vicepremier Johan Vande Lanotte vrijwel meteen achter dat voorstel. De N-VA lijkt nu, zij het met de nuance dat eerst het ACW moet aangesproken worden, hetzelfde te doen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud