N-VA schuift Valerie Van Peel naar voor als kamervoorzitter

Valerie Van Peel (N-VA). ©Photo News

Valerie Van Peel zou de eerste vrouwelijke kamervoorzitter zijn, maar de kans is reëel dat een andere kandidaat het haalt.

Van Peel verdedigt haar kandidatuur in De Standaard. 'Waarom de partij aan mij denkt? Omdat ik niet op mijn mond ben gevallen, vermoed ik. En ook omdat ik die boîte eens open wil gooien. Het is hoog tijd om eens kritisch naar onze eigen werking te kijken.'

De Kamer komt vandaag voor het eerst sinds de verkiezingen van 26 mei bijeen. En de traditie wil dat er dan een Kamervoorzitter wordt verkozen. Het kan wel zijn dat het om een tijdelijke aanduiding gaat, want alles hangt af van hoe de samenstelling van de regering er zal uitzien. De Kamervoorzitter wordt traditioneel aangeduid uit de leden van de meerderheid.

Intussen stelt de N-VA Van Peel voor als Kamervoorzitter. Volgens Van Peel is dat 'logisch' omdat de N-VA de grootste fractie in de Kamer is. De N-VA leverde met Siegfried Bracke de Kamervoorzitter in de vorige regeerperiode, maar die geraakte niet meer verkozen.

Tegenkandidaten

De kans is evenwel groot dat er tegenkandidaten zullen zijn voor Van Peel. Het is niet uitgesloten dat de PS André Flahaut naar voor schuift en dat Open VLD Patrick Dewael kamervoorzitter wil maken.

Van Peel stond bij de verkiezingen op plaats twee op de federale Kamerlijst na lijsttrekker Jan Jambon en haalde een bevredigend resultaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect