N-VA-toppers geven paars-geel geen schijn van kans

Peter De Roover en Theo Francken. ©Photo News

Het lijkt erop dat het niet de bedoeling van de N-VA is in een federale regering te stappen met de PS. Dat blijkt uit uitspraken van de kopstukken Peter De Roover en Theo Francken tijdens militantenbijeenkomsten waarover De Standaard bericht.

Afgelopen weken deed Theo Francken alle moeite van de wereld om zich van zijn constructiefste kant te laten zien. Tot twee maal toe zei hij dat een deal met de PS mogelijk is. Via een trade-off tussen een hard migratiebeleid en een nieuw sociaal contract moet een paars-gele regering gevormd kunnen worden, maakte hij duidelijk.

Meteen rees de vraag of het Francken menens was. Uit uitspraken op bijeenkomsten in West-Vlaanderen waar De Roover en Francken de militanten toespraken, valt af te leiden dat ze er toch niet veel voor voelen met de PS in zee te gaan.

'Ik ben geen visionair, maar ik speel wel mee in het politieke spel. Laat ons zeggen dat ik vandaag de Dominique Leroy van Roeselare ben, ik handel met voorkennis. Wel, gesteld dat u aandelen hebt gekocht van een paars-gele regering, dan zou ik ze verkopen, of ze bij uw Arco-aandelen leggen', zei De Roover.

Hij vergeleek een coalitie met de PS met het 'in het gezicht spuwen' van de kiezer.

Vlaams Belang

Francken liet dan weer verstaan dat de communautaire eisen nog altijd hoog op de agenda staan. 'Het confederalisme is niet van tafel. We zullen dat blijven zeggen.' Van confederalisme wil de PS evenwel niets weten.

Voorts zei Francken dat het een gemiste kans is dat ze geen Vlaamse coalitie hebben kunnen bouwen met het Vlaams Belang. 'Ik denk dat je ze moet laten meedoen. Al is het maar omdat ik vind dat het vanuit democratisch perspectief maar eerlijk is dat iedereen de kans krijgt om te tonen wat ze van hun programma kunnen verwezenlijken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud