N-VA: Van Overtveldt op Financiën

Van Overtveldt komt op Financiën. ©BELGA

N-VA krijgt met Binnenlandse Zaken, Financiën en Defensie enkele stevige bevoegdheden. De opvallendste aanstelling is die van Johan Van Overtveldt, oud-hoofdredacteur van Trends, op Financiën.

Wie het namenlijstje van de N-VA-ministers overloopt, stelt enkele niveauwissels vast. Johan Van Overtveldt raakte op 25 mei verkozen als Europese Parlementslid, maar maakt nu de overstap naar het federale niveau. Hij krijgt het departement Financiën.

Ook Elke Sleurs, de nieuwe staatssecretaris voor Fiscale Fraudebestrijding, Armoedebestrijding en Wetenschapsbeleid, komt over van een ander niveau. Zij was vanaf 2010 senator, maar raakte op 25 mei verkozen als Vlaams Parlementslid. Ze zetelde wel nog als deelstaatsenator in de Senaat.

Voor de bevoegdheid Defensie kiest de partij voor Steven Vandeput. Hij was wel al federaal parlementslid en zetelde daar tot nu toe in de Commissie Begroting en Financiën. Dat hij nu op Defensie terechtkomt, zorgde volgens Knack voor de nodige wrevel in de gelederen van N-VA. Er was verwacht dat Karolien Grosemans, de defensiespecialiste van de partij en voorzitter van de Commissie Defensie in de Kamer, zou gekozen worden. 

Minder verrassende namen zijn die van Jan Jambon als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Theo Francken als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Beiden zijn op dat gebied expert van de partij en hun namen circuleerden al eerder. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud