N-VA 'vol ongeloof' over beperkte grondwetsherziening

Ben Weyts. ©Photo News

N-VA reageert 'vol ongeloof' op de beperkte lijst met voor herziening vatbaar te verklaren grondwetsartikels die de federale topministers maandagavond hebben opgesteld. 'De traditionele krachten stellen alles in het werk om verandering te blokkeren', oordeelt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts.

Het federale kernkabinet bereikte maandagavond een akkoord over de herzieningen. Het nam de lijst van 2010 als basis en haalde er de artikelen uit die geheel of gedeeltelijk zijn gebruikt tijdens de huidige legislatuur.

Artikel 195, dat bepaalt dat de komende legislatuur enkel die grondwetsartikelen aangepast kunnen worden die de vorige regering voor herziening vatbaar verklaarde, staat niet op de lijst. 'CD&V en de Vlaamse partijen zeiden dat voor hen enkel 195 voor herziening vatbaar moest worden verklaard, maar zelfs dat halen ze niet binnen. Blijkbaar legt men zich opnieuw gewillig aan de Franstalige voeten', schampert Weyts. 'Zelfs de modernisering van de monarchie maken ze niet mogelijk. Ze plaveien gewoon de weg naar Di Rupo II.'

Al maakt de N-VA'er zich sterk dat bevoegdheidsoverdrachten 'nooit volledig onmogelijk gemaakt kunnen worden'. 'Gelukkig kan veel ook buiten de grondwet om, via bijzondere wetten', aldus Weyts. 'Wij willen die omslag maken naar het confederale model.'

Peeters

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) noemde het in De Ochtend op Radio 1 dinsdag dan weer 'positief' dat de federale kern een akkoord bereikte. Bovendien moet voor heel wat zaken niet de grondwet maar de bijzondere financieringswet veranderd worden, merkte hij op. Artikel 195 zit inderdaad niet in de lijst, erkende Peeters, erop wijzend dat 'N-VA altijd gestreden heeft tegen de herziening van artikel 195'.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud