N-VA vraagt onderzoeks-commissie naar coviddoden

Sciensano wil geen cijfers geven over het aantal coviddoden per ziekenhuis. ©BELGA

De N-VA vraagt dat de bijzondere Kamercommissie over covid wordt omgevormd tot een onderzoekscommissie, nadat Sciensano heeft geweigerd de covidmortaliteitscijfers per ziekenhuis vrij te geven.

Normaal kwam Sciensano dinsdag in de bijzondere commissie uitleg geven over de covidcijfers per ziekenhuis. Groot was de verbazing bij de N-VA toen Sciensano zei de cijfers niet te willen geven.

'Deze cijfers zijn essentieel om de impact van de crisis voort te onderzoeken. De argumenten van Sciensano om ze niet te geven grenzen aan de onzin en minachting voor het parlement', zei N-VA-Kamerlid Frieda Gijbels.

Gijbels, lid van de commissie-Gezondheid en de bijzondere covidcommissie, vraagt al geruime tijd naar de cijfers over de ligduur en de mortaliteit door Covid-19 in de ziekenhuizen. Zowel de ministers als Sciensano weigerden die te communiceren. Waarop Gijbels aanklopte bij het Comité voor Toegang tot Bestuursdocumenten om na te gaan of die weigering gegrond was. Daar kreeg ze gelijk. Uiteindelijk zou Sciensano dinsdag de cijfers geven en duiden, maar plots liet het weten dat de ‘cijfers daarvoor te moeilijk te interpreteren zijn’.

'Ik dring al maanden aan op deze informatie zodat we er lessen uit kunnen trekken in verband met therapieën en verschillen in aanpak. De onwil van de regering om de cijfers voor een correcte evaluatie te geven, dwingt ons te vragen dat de bijzondere commissie wordt omgevormd tot een onderzoekscommissie', zegt Gijbels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud