Advertentie

N-VA wil burgerexamen voor nieuwe Belgen

Sarah Smeyers van de N-VA ©BELGA

De N-VA krijgt veel kritiek op het voorstel om kinderen van wie één van de ouders geen Belg is een burgerexamen te laten afleggen.

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers lanceerde in Gazet van Antwerpen en in het Belang van Limburg het ideetje om iedereen die Belg wil worden een burgerexamen te laten afleggen. Wie Belg wil worden, kan daar een cursus voor volgen, ofwel hier of in het buitenland. Dat geldt voor iedereen die Belg wil worden, ook voor asielzoekers.

Andere partijen vinden het evenwel geen goed idee. Daarmee wordt geraakt aan de fundamentele nationaliteitsrechten van kinderen van Belgische ouders, vinden de liberalen. 'Neem nu een dochter van een koppel waarbij beide partners Belg zijn en die voor het werk een jaartje in Parijs verblijven en daar ouders worden. Dat kind zou slechts voorwaardelijk Belg zijn en op zijn of haar achttiende verjaardag een burgerschapstest moeten ondergaan. Het broertje dat hier wordt geboren echter niet. Dat is niet logisch en niet wenselijk', zegt Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter.

Een ander voorbeeld slaat op kinderen die hier geboren worden, opgroeien en één Belgische en één buitenlandse ouder hebben. 'Neem bijvoorbeeld een Belg die trouwt met zijn of haar Nederlands Erasmuslief. Ook hun kinderen zouden voorwaardelijk Belg zijn tot hun achttiende en dan moeten slagen voor een test. Voor dergelijke uithollingen van het nationaliteitsrecht passen wij', luidt het.

Duitse vader

Ook CD&V vindt het geen goed idee. 'Hoe kan je er zelfs maar aan denken?', vraagt Kamerlid Nahima Lanjri zich af. 'Voor ons geen tweederangsbelgen. Hier geboren en getogen en je ouder is Belg? Dan ben je ook Belg.'

CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer wees er op twitter op dat zijn kleinzoon op zijn 18de een examen zou moeten afleggen, omdat zijn zoon met een Braziliaanse is getrouwd.

Sp.a-Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche had een gelijkaardig opmerking, omdat haar kinderen een Duitse vader hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud