N-VA wist al in 2016 van geheime F-16-rapporten

N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans. ©Photo News

Wist minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) echt niets over de geheim gehouden rapporten over de levensduur van de F-16’s? Zijn partijgenote Karolien Grosemans interpelleerde hem daar al in 2016 over.

‘Er zijn beweringen over geheime rapporten van Defensie. Het zou rapporten verbergen omdat het absoluut wil vermijden dat de wereld op de hoogte is dat de levensduur van de F-16’s kan worden verlengd’, merkte Grosemans eind mei 2016 in de Kamercommissie Defensie op.

Dat doet vragen rijzen bij de verbazing van Vandeput, toen sp.a-voorzitter John Crombez deze week met geheim gehouden rapporten en mails uitpakte, waaruit bleek dat de legertop informatie over de verlenging van de levensduur had achtergehouden. De minister wist naar eigen zeggen van niets. Toch had hij in 2016 in het parlement dat verhaal al te horen gekregen van commissievoorzitster Grosemans. Toen reageerde Vandeput dat de levensduur van de F-16’s niet kan worden verlengd.

‘Ik ben enorm blij met dit heel duidelijke antwoord dat de levensduur van F-16’s van blok A en blok B niet kan worden verlengd. Een update is niet mogelijk, want die is niet rendabel en zou maar een uitstel van enkele jaren zijn. Ik hoop dat de spookverhalen nu eindelijk kunnen stoppen, zowel in de debatten als in mijn mailbox’, aldus nog Grosemans, die de verhalen over een verlenging van de levensduur klasseerde als ‘complottheorieën’.

Spitfire

Na de eerste uren van verbazing over de ‘inschattingsfout’ of zelfs de ‘manipulatie’ door de legertop lijkt de N-VA weer op haar pootjes terecht te komen. Dezelfde argumenten die de N-VA’ers in 2016 al gebruikten, worden vanonder het stof gehaald.

Zo sluit N-VA-voorzitter Bart De Wever niet uit dat de studie van Lockheed Martin over de verlengde levensduur van de F-16’s niet tot bij de legerleiding is geraakt, omdat ze niet relevant was. Volgens Vandeput gaat het enkel over de ‘carrosserie’ van de F-16’s, waarmee nog niet gezegd is dat de straaljager veel langer inzetbaar is. ‘De Spitfire is een mooi toestel uit de Tweede Wereldoorlog en vliegt vandaag ook nog rond. Maar niemand wil het inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat’, merkte Vandeput al op.

Een ander argument dat drie jaar na datum terugkomt, is dat het investeringen vergt om de F-16’s langer te laten vliegen. ‘Ik heb aan Lockheed Martin gevraagd om hard te maken wat het gaat kosten, mochten we verder willen gaan met de F-16’s’, zei Vandeput, die een aanvullende studie heeft besteld. De achterliggende redenering is dat de vervanging van de F-16’s zich vroeg of laat toch opdringt, waardoor de vraag rijst of het zin heeft nog een dure update te laten uitvoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud