Advertentie

N-VA ziet veiligheid en migratie als prioriteit

N-VA stelt de prioriteiten op scherp voor de verkiezingen. ©BELGA

N-VA zet bij de verkiezingen fors in op veiligheid en migratie. De partij mikt op striktere migratie- en regularisatieregels, een opgevoerd terugkeerbeleid en langere effectieve gevangenisstraffen, zo bleek dinsdag bij de voorstelling van de verkiezingsprioriteiten.

Uit hun vernieuwde programma puurden de Vlaams-nationalisten een reeks prioriteiten waarmee ze naar de kiezer trekken. De gezondheidszorg kan efficiënter, het vergunningenbeleid eenvoudiger en de Oosterweel moet er komen, klonk het dinsdag onder meer.


Maar de partij wilde ook duidelijk haar sociale kant in de verf zetten. Een renteloze studielening moet het onderwijs bijvoorbeeld democratisch houden, terwijl je bij de dokter enkel nog het remgeld moet betalen. Een afdwingbare energienorm moet voorts onze energieprijzen drukken en de woonbonus blijft behouden. Al schrapt N-VA wel het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers, om de kostendekking bij De Lijn te verhogen.


Opvallend is ook de klemtoon op veiligheid en migratie. Vervroegde vrijlating kan voor N-VA pas na vier vijfde van de gevangenisstraf, maar ze wil ook af van de 'massale strafkwijtschelding' door celstraffen te vervangen door enkele maanden enkelband zonder omkadering. De impact van procedurefouten moet ook kleiner en drugs gedogen kan niet.

Extra gevangenissen zullen nodig zijn, besefte voorzitter Bart De Wever. Maar ook zoveel mogelijk criminelen in eigen land hun straf laten uitzitten. De diplomatie wil hij 'prioritair' inzetten voor terugkeerakkoorden met landen als Marokko. En ook de terugkeer van mensen zonder papieren is prioritair.

Liefst wil N-VA naar het Canadese migratiemodel, dat inzet op het aantrekken van arbeids- en kennismigratie. 'De migratiestromen moeten beter onder controle komen', aldus nog De Wever. Mensen die niet naar ons land komen met werken of studeren als doel, komen volgens hem immers te vaak in de werkloosheid terecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud