Naar dubbele achternaam voor elk kind

©Photo News

De federale meerderheid heeft een gezamenlijk amendement ingediend waardoor elk nieuw kind weldra automatisch een dubbele achternaam krijgt. Het gaat dan om de naam van de vader, gevolgd door die van de moeder. Enkel als de ouders daar expliciet om vragen, zou de huidige regeling nog gelden waarbij het kind enkel de naam van de vader krijgt. Maar ook andere opties kunnen, als het amendement en het bijhorend wetsontwerp groen licht krijgen.

Onverwachte wending in het debat over de familienamen in de Kamercommissie Justitie dinsdag. Waar 's ochtends gebikkeld werd over de mate van keuzevrijheid voor nieuwe ouders, bleek er in de vroege namiddag plots overeenkomst binnen de meerderheid over de automatische toekenning van een dubbele familienaam voor elk kind.

CD&V had zich 's ochtends verzet tegen de ruime keuzevrijheid die vier opties geeft: familienaam van vader of moeder, of de combinatie vader-moeder of moeder-vader. Dat zou te veel keuzes geven en dus onduidelijkheid en een gebrek aan uniformiteit, klonk het.

De christendemocraten wilden echter wel dat nieuwe kinderen automatisch de combinatie vader-moeder zouden krijgen, indien ouders geen explicieite keuze maken of het onderling niet eens raken. In het wetsontwerp van Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) werd het in dat geval immers de naam van de vader, waardoor die een vetorecht zou krijgen. Al wilde ook Turtelboom zelf liefst meteen de dubbele naam, onderstreepte ze.

Uiteindelijk lijkt het dus een combinatie van beiden te worden. Meerderheidspartijen CD&V, Open Vld, sp.a, PS, MR en cdH dienden immers een gezamenlijk amendement in dat de automatische dubbele achternaam combineert met de ruime keuzevrijheid. Enkel de familienaam van de vader, of die van de moeder, of een combinatie van beiden kan dus ook op expliciete vraag. Vanaf de tweede generatie geeft dat wel erg veel mogelijkheden.

Krijgt dit alles finaal groen licht, dan zal dat wel opnieuw gebeuren met een wisselmeerderheid. En dit keer niet in een ethische kwestie. CD&V stemt immers wel voor het amendement met de automatische dubbele naam, maar wil zich onthouden bij de volgens haar te ruime keuzevrijheid die blijft bestaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud