Advertentie

Naar vervaldatum voor regeringsonderhandelingen

Minister Annelies Verlinden wil de bevolking betrekken bij de voorbereiding van een nieuwe staatshervorming. ©Photo News

De regering-De Croo maakt de weg vrij voor een grote staatshervorming in 2024. Daarbij plant ze een vervaldatum voor regeringsonderhandelingen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) kondigde na afloop van de ministerraad aan dat er een voorlopige lijst is vastgelegd van grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar zullen worden verklaard.

Het gaat om het befaamde artikel 195, de sleutel om de procedure voor een staatshervorming op te starten. De regering-Di Rupo maakte gebruik van dat grondwetsartikel om de zesde staatshervorming mogelijk te maken.

Maar de deur is op slot gedraaid door gewezen premier Charles Michel (MR), die weigerde grondwetsartikelen voor herziening vatbaar te verklaren die de weg openden naar verdere stappen in de staatshervorming.

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat er nood is aan een efficiënte staatsstructuur, waarbij komaf wordt gemaakt met de versnippering.

De coronacrisis heeft evenwel duidelijk gemaakt dat er nood is aan een efficiënte staatsstructuur, waarbij komaf wordt gemaakt met de versnippering. Vandaar dat de regering-De Croo nu wel mikt op een staatshervorming na 2024.

De twee ministers die bevoegd zijn voor die institutionele hervormingen, Annelies Verlinden (CD&V) en David Clarinval (MR), trekken een 'participatief' proces op gang, waarbij ze de bevolking bevragen. Tegen september zal online het dialoogplatform 'My opinion' worden gelanceerd.

Wat uit de brede bevraging komt, zal worden meegenomen in het parlementaire debat over nieuwe stappen in de staatshervorming. Op basis daarvan zal een definitieve lijst van grondwetsartikelen worden vastgelegd die voor herziening vatbaar worden verklaard.

Deblokkeringsmechanisme

In de voorlopige lijst die de regering-De Croo heeft vastgelegd, zijn al enkele grondwetsartikelen opgenomen die moeten worden herzien om een vervaldatum voor regeringsonderhandelingen te kunnen invoeren.

Verlinden gaf aan dat de regering wil voorkomen dat nog ellenlange regeringsonderhandelingen mogelijk zijn die het land helemaal kunnen blokkeren. In andere landen, zoals Spanje, zijn er automatisch nieuwe verkiezingen als de regeringsonderhandelingen langer duren dan wettelijk bepaald.

Zo'n deblokkeringsmechanisme is een prioriteit voor CD&V, zegt voorzitter Joachim Coens in een persbericht. 'Wat we al vele jaren zien, is dat het voor partijen nu veel te gemakkelijk is om die regeringsonderhandelingen te laten aanslepen. Omdat het keer op keer veel te lang duurt om een regering te vormen stonden we erop dat er in de volgende legislatuur een deblokkeringsmechanisme komt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud