Nationaal hitterecord naar boven bijgesteld tot 41,8 graden

©Photo News

In het Vlaams-Brabantse Begijnendijk was het donderdag 41,8 graden. Dat is de hoogste temperatuur die in België opgetekend werd sinds het begin van de metingen.

Dat blijkt vrijdagochtend uit de analyse van alle gegevens van de klimatologische stations van het KMI, meldt weerman David Dehenauw. 

Het nationaal hitterecord werd daarmee naar boven bijgesteld. Donderdag stond dat record op basis van de voorlopige cijfers nog op naam van het West-Vlaamse Beitem, waar een temperatuur van 40,7 graden Celsius werd opgemeten.

Landbouw

De Europese Commissie heeft twee maatregelen genomen om de landbouwers te steunen in hun strijd tegen de droogte. Donderdag meldde de Boerenbond al dat veel schadegevallen worden gemeld bij onder meer de telers van aardappelen en van fruit. De landbouwers krijgen een groter percentage vooruitbetaald van hun Europese landbouwsteun. Vanaf midden oktober kunnen ze 70 procent van hun directe betalingen en 85 procent van hun betalingen voor plattelandsontwikkeling krijgen.

Om te kunnen blijven voorzien in voedsel voor de dieren wordt een grotere soepelheid aan de dag gelegd voor het landgebruik. De boeren kunnen tijdelijk gronden gebruiken die daarvoor normaal niet bestemd zijn. De Commissie dringt er bij de lidstaten op aan de meest actuele informatie over de droogte door te sturen. Daarvoor worden ook Europese satellieten ingezet. 

Spoor

De vakbond ACOD Spoor vraagt dat als code oranje of rood voor hitte wordt afgekondigd automatisch een aangepast transportplan wordt opgesteld. 'Het treinaanbod moet dan uitsluitend bestaan uit modern materieel, wat het aantal treinen beperkt', staat in een communiqué vrijdag. Het treinverkeer verliep donderdag zwaar verstoord door de hitte. Er waren brandjes, sommige bovenleidingen liepen schade op en in het station Gent Sint-Pieters werd 's avonds het medisch interventieplan afgekondigd nadat reizigers onwel waren geworden op enkele overvolle treinen die van de kust kwamen. 

'De opgelegde besparingen hebben de modernisering (airco) van het materieel vertraagd. De extreme temperaturen leggen bovendien technische beperkingen bloot', aldus ACOD Spoor. In zijn pleidooi voor een aangepast transportplan stelt de vakbond dat 'extreme temperaturen uitzonderlijke maatregelen vragen'.

Ozon

Op 7 van de 41 meetstations in ons land is vrijdag om 13 uur al de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden door het warme weer. Dat blijkt uit gegevens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Voorlopig zijn alleen overschrijdingen in het noordoosten van het land.

De Europese alarmdrempel voor ozon is vrijdag voor het eerst tijdens deze hittegolf overschreden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Dat gebeurde in het meetstation van Aarschot, waar omstreeks 16 uur de hoogste gemeten uurgemiddelde ozonconcentratie werd opgetekend (242 µg/m³).

In Hasselt werd de informatiedrempel om 12 uur als eerste overschreden (toen 184 microgram per kubieke meter, nu al 200). Voorts gaat het om Berendrecht (194), Schoten (201), Aarschot (185), Dessel (199) en Gellik (196). Reden voor de hoge ozonwaarden zijn het zonnige weer met hoge temperaturen en de opstapeling van luchtvervuiling.

Bij een overschrijding van de informatiedrempel wordt personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen), aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. De Europese alarmdrempel is vastgesteld op 240 microgram per kubieke meter lucht. Wanneer die wordt overschreden gelden de aanbevelingen voor de hele bevolking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud