Nationale Bank waarschuwt voor ontsporende begroting

Pierre Wunsch is de gouverneur van de Nationale Bank. ©BELGA

Overheidstekort loopt tegen 2022 op tot 14 miljard euro.

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, maakt zich zorgen over de ontsporing van de overheidsfinanciën. ‘België wordt met Italië de slechte leerling van Europa. We hebben geen ruimte om een recessie of een rentestijging op te vangen’, waarschuwt hij.

De Nationale Bank ziet het begrotingstekort stijgen van 1,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2019 naar 2,8 procent of 14 miljard euro in 2022. De dalende voorafbetalingen van ondernemingen en de taxshift drukken de inkomsten. De vergrijzing doet de sociale uitgaven toenemen.

Er moet snel een federale regering komen, die zo snel mogelijk het structureel begrotingstekort (het tekort gezuiverd voor de conjunctuur en eenmalige maatregelen) terugdringt naar 1 procent van het bbp. ‘Dat kan in twee jaar’, zegt Wunsch.

Informateurs

De alarmerende budgettaire toestand staat deze week centraal in de gesprekken van de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR).

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil een budgettair alternatief op tafel leggen voor het paars-groene project dat PS-voorzitter Paul Magnette als informateur uittekende. ‘We willen duidelijk maken dat we een geloofwaardig traject hebben zonder belastingverhogingen’, klinkt het bij de N-VA.

De partij focust op arbeidsmarkt- en pensioenhervormingen en op het onder controle houden van de uitgaven in de gezondheidszorg. Dat moet de schatkist tegen 2024 minstens 5 miljard euro opleveren.

Voor de PS zijn het onaanvaardbare maatregelen. Maar De Wever hoopt met zijn plannen om de werkzaamheidsgraad op te trekken naar 80 procent van de beroepsbevolking de weifelende liberalen en CD&V we zijn zijde te krijgen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud