Advertentie

Nederland hoopt dat België voor F-35 kiest

De F-35 overtuigde het Nederlandse leger al. In België is het nog wachten op een definitieve keuze voor de vervanging van de F-16's. ©BELGAIMAGE

De Nederlandse stafchef Tom Middendorp hoopt dat België zijn F-16-straaljagers ook zal vervangen door F-35's. Hij benadrukt de voordelen op het vlak van samenwerking tussen België en Nederland. Hetzelfde geldt overigens voor de vervanging van de Belgische fregatten.

De Kamercommissie Defensie nodigde stafchef Gerard Van Caelenberghe en zijn Nederlandse evenknie Middendorp woensdag uit voor een gedachtewisseling over de toekomst van het Belgisch leger, dat opnieuw voor zware besparingen en hervormingen staat.

'Je zoekt naar zoveel mogelijk rendement voor elke belastingseuro. Bij ons was dus van belang dat je de capaciteiten voor heel veel taken kan inzetten', verduidelijkte Middendorp. Ook bij de keuze voor de F-35. Die is volgens hem erg veelzijdig, terwijl 'veel Europese toestellen meer gespecialiseerd zijn op één of twee taken'.

België koos nog geen opvolger voor de F-16's, ondanks de druk van voormalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Doorgedreven samenwerking met Nederland bij buitenlandse operaties - wat de nodige schaalvoordelen en efficiëntiewinsten oplevert - zou echter onmogelijk zijn als België een ander toestel koos dan de F-35, waarschuwde Middendorp. Samen het Belgisch-Nederlandse luchtruim bewaken, lukt met verschillende types toestellen volgens hem nog wel.

Fregatten

Het Belgische fregat Leopold I is ook aan vervanging toe. ©BELGAIMAGE

Veel belangrijker wordt de materiaalkeuze echter bij de marine, waar beide landen nu al sterk samenwerken. 'Daar zijn we echt afhankelijk van hetzelfde materiaal', waarschuwde Middendorp, verwijzend naar de naderende vervanging van de fregatten. 'Als we niet meer met hetzelfde materiaal werken, beperkt dat de mogelijkheden en dus het rendement en de efficiëntie van samenwerken.'

Een vrees die ook leeft bij de Belgen. 'Als België niet investeert in de vervanging van de fregatten, kan ik me voorstellen dat Nederland zich gaat afvragen of samenwerking nog kan op lange termijn', aldus Van Caelenberghe. 'Heel wat partners maken zich zorgen over de samenwerking op lange termijn', verwees hij voorts naar bezorgde vragen vanuit Frankrijk en de VS.

Samenwerking moet altijd voordelig zijn voor elk van de betrokken landen, bevestigde Middendorp nog. Ook in Beneluxverband. 'Het moet echt een winwinwinsituatie zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud