Nederland sukkelt al lang met NH90

De eerste NH90 voor België tijdens de assemblage

De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert lichtte dinsdag de Kamer in over de problemen met de NH90. De corrosie blijkt niet het eerste mankement te zijn.

Er waren al eerder moeilijkheden met het toestel, zo meldt het persagentschap ANP. Het project liep flinke vertraging op, er waren technische gebreken en flinke financiële tegenvallers. Hennis noemde het project vorig jaar een hoofdpijndossier.

De gebreken kwamen boven water na inzet van de helikopter tijdens de antipiraterijmissie voor de kust van Somalië en bij inzet in de Cariben. Uit eerste onderzoek blijkt het 'vooral te worden veroorzaakt door ontwerpfouten, assemblagefouten en incomplete onderhoudsinstructies'.

De fabrikant erkent de fouten en werkt aan oplossingen, aldus Hennis. Ze onderzoekt hoe en op welke wijze de fouten op de fabrikant kunnen worden verhaald. De gebreken hebben geen gevolgen voor de inzet van de NH-90 dit jaar. Onze noorderburen hebben 20 NH90's besteld waarvan er inmiddels elf zijn geleverd.

De Nederlandse helikopters werden door NHINdustries in een Italiaanse fabriek van AgustaWestland gefabriceerd. Daarin verschilt de Nederlandse versie alvast van de eerste NH90 die aan ons land is geleverd: die werd geassembleerd in het Duitse Donauwörth.

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) onderzoekt de problemen. Verder kijkt Defensie wat de gevolgen zijn voor onder meer de komst van de laatste negen helikopters, de opleiding en de beschikbaarheid voor operaties. Eind april verwacht Hennis meer zicht te hebben op aard en omvang van de mankementen.

Bemanningsleden hebben geklaagd over het lawaai van de helikopter. Uit onderzoek blijkt dat in vier van de 46 gevallen sprake is van gehoorschade. Dit aantal is niet bovengemiddeld en het geluidsniveau voldoet aan de wettelijke normen, aldus de minister. Er is een aantal maatregelen genomen waaronder betere afstelling van de helm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud