Negen burgemeesters op de tien klussen bij

Eandis is bij lokale politici populair als bezoldigd 'extraatje' (foto: Lieven Van Assche)

Burgervader zijn is geen voltijdse job. Negen op de tien burgemeesters in Vlaanderen hebben elders nog één of meer functies waarvoor ze ook betaald worden.

Dat blijkt uit de lijst met mandaten die burgemeesters, schepenen, regerings- en parlementsleden, provinciegouverneurs en OCMW-voorzitters dit jaar indienden bij het Rekenhof.

Slechts 33 van de 308 Vlaamse gemeenten hebben een burgemeester die genoegen neemt met zijn loon als burgervader. De grootste 'cumulard' is de burgemeester van Ieper, Luc Dehaene (CD&V). Hij combineert 23 mandaten waarvan er 16 betaald zijn, onder andere bij Eandis, Immo Euro, Gaselwest en Intermixt.

Hij wordt gevolgd door de burgervader van Brugge, Patrick Moenaert (CD&V). Die heeft 22 mandaten, waarvan er 15 bezoldigd zijn, onder meer bij Fluxys, Publigas, Telenet en De Lijn.

Samen met de burgemeester van Dendermonde, Pieter Buyse (CD&V), die 14 betaalde functies heeft, zitten ze in de top tien van politici en ambtenaren die het meest cumuleren.

Loon

Nochtans valt het loon van de meeste burgemeesters goed mee. Hun brutojaarloon is afhankelijk van het aantal inwoners in hun gemeente. Vanaf 10.000 inwoners is dat 57.000 euro. Voor steden met meer dan 150.000 inwoners is dat 125.000 euro.

Toch vinden we de burgemeesters die niets bijverdienen vooral in kleinere gemeenten. De sp.a-burgemeesters van Gent en Antwerpen - Daniël Termont en Patrick Janssens - dikken hun loon nog aan met respectievelijk vijf en drie betaalde functies, onder meer bij hun havenbedrijven. Janssens is ook nog Vlaams Parlementslid.

Bij andere burgemeesters lopen de extra mandaten sterk uiteen, van een dagjob als advocaat of leraar, adviseur bij een bouwbedrijf tot parlementslid of bestuurder bij allerlei intercommunales.

Parlement

De parlementsleden cumuleren minder. In het federaal parlement neemt 16 procent van de Nederlandstalige Kamerleden genoegen met zijn loon als volksvertegenwoordiger. De andere zijn soms nog advocaat, OCMW-voorzitter, bedrijfsleider of bestuurder.

Bijna één op de vijf Vlaamse Parlementsleden (19%) heeft nergens anders nog een betaalde functie. Zij cumuleren vooral met lokale mandaten als gemeenteraadslid of schepen.

Al moeten de aangiftes van sommige parlementsleden, die beweren dat ze geen andere betaalde job hebben, met een korrel zout genomen worden. Chokri Mahassine (sp.a) bijvoorbeeld organiseert naast zijn job als politicus het muziekfestival Pukkelpop.

Ook dit jaar hebben een rist politici en hoge ambtenaren geen mandatenlijst ingediend. Maar het waren er slechts 159, een pak minder dan de vorige jaren. De wet wordt dus beter nageleefd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud