Advertentie

‘Nekschot’ voor Syriëstrijders zet kwaad bloed bij parlementsleden

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) bestempelt de uitspraak van De Reuse op Twitter als 'akelig'. ©BELGA

Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) liet zich dinsdag ontvallen dat terugkerende Syriëstrijders een ‘nekschot’ moeten krijgen. Dat zei hij in de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement.

Volgens De Reuse zijn Syriëstrijders en hun kinderen niet meer welkom in ons land. De terugkeer van Syriëstrijders is wel vaker het onderwerp van debat, maar de uitspraak van de Vlaams Belanger zette kwaad bij alle andere partijen.

Het incident deed zich voor bij een vraag van N-VA-parlementslid Nadia Sminate aan minister van Welzijn Wouter Beke over de hulpverleningstrajecten voor kinderen van teruggekeerde Syriëstrijders. ‘Ongepast’, reageerde Sminate nog tijdens de commissie. Ook op Twitter was de verontwaardiging groot.

Barbaars

‘Van nieuwkomers eisen we dat ze onze waarden naleven. Politici moeten die minstens uitdragen. Dat doe je niet met uitspraken als 'nekschot' die insinueren dat we mensen - zelfs criminelen - best afmaken’, zegt Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz.

Peter Van Rompuy, fractieleider van CD&V, vindt dat het woord ‘nekschot’ behoort tot ‘het barbaarse arsenaal van extremistische regimes, zoals IS’. 'We gaan de strijd tegen extremisme nooit winnen door de waarden van democratie en rechtstaat zelf overboord te gooien, wel door ze meer dan ooit te verdedigen', zegt Van Rompuy.

Extremisme

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) bestempelt de uitspraak van De Reuse op Twitter als 'akelig'. 'Extremisme kent vele vormen. Iedere gewelddadige vorm is verderfelijk, iedere vorm moet hard bestreden worden', aldus Mahdi.

De Reuse kreeg wel bijval uit de eigen partij. Adeline Blancquaert schreef in een - intussen verwijderde - tweet dat 'dergelijke moslimterroristen inderdaad geen plaats verdienen in onze samenleving, maar een #nekschot. Punt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud