Advertentie

'Neutrale zone' alleen nog voor hongerstakers

Een lange rij wachtenden stond vrijdagochtend aan de neutrale zone in Brussel. ©BELGA

De neutrale zone waar hongerstakende sans-papiers een verblijfsaanvraag kunnen indienen sluit voor het algemeen publiek. Door foute geruchten stond vrijdag een lange rij voor het kantoor in Brussel. Wachtenden dachten dat ze er een verblijfsvergunning zouden krijgen.

Alleen wie deelnam aan de hongerstaking kan vanaf maandag naar de 'neutrale zone' in Brussel. Het kantoor kwam er om hongerstakers, die de Begijnhofkerk en lokalen in de VUB en ULB bezetten, informatie te geven over hun dossier en een verblijfsaanvraag in te dienen.

Andere mensen waren op afspraak ook welkom in het kantoor om informatie te vragen. 'Maar er doen veel foute geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat iedereen die zich aanbiedt aan de neutrale zone een verblijfsvergunning zou krijgen', zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De afgelopen twee dagen zijn er heel wat mensen zonder papieren op de neutrale zone afgekomen. Vrijdagochtend stond er opnieuw een lange rij wachtenden voor de deur.

Valse hoop

'Het gerucht deed ook de ronde dat op deze plek een collectieve regularisatieronde zou komen. Dat is niet het geval. Wie een regularisatie wil aanvragen, moet dat via de geëigende procedures doen: een aanvraag voor humanitaire regularisatie wordt in de eigen gemeente ingediend. De dossiers van personen die naar de neutrale zone komen of een afspraak hebben, zullen niet anders behandeld worden', aldus Mahdi in een persbericht.

Organisaties die bij de hongerstaking betrokken waren, moeten namen van deelnemers bezorgen aan de bevoegde diensten. 'Om niemand valse hoop te geven werd vrijdag beslist deze zone niet langer open te stellen voor het algemeen publiek. De afspraken die werden ingepland, worden afgewerkt', zegt de staatssecretaris.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud