Advertentie

Ngo's dagvaarden Belgische staat wegens gebrek aan opvang voor asielzoekers

©EPA

Een aantal ngo's dagvaarden de Belgische staat en Fedasil omdat ze asielzoekers niet meteen de opvang geven die ze nodig hebben. Mensen die internationale bescherming vragen 'hebben bij wet recht op opvang, wat naast onderdak ook sociale, medische, psychologische en juridische begeleiding inhoudt', klinkt het.

Bij het begin van de lockdown werd het Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum voor asielzoekers in België, gesloten. Asielzoekers konden geen aanvraag indienen en hadden bijgevolg geen recht op opvang.

Na enkele weken voerde de staat een systeem in waarbij asielzoekers online een afspraak konden maken om asiel aan te vragen. Dat systeem loopt volgens de ngo's niet naar behoren. Zo is het formulier zelf enkel in het Frans en het Nederlands beschikbaar, ook al werden aparte vertalingen voorzien, en is het niet toegankelijk met een buitenlandse mobiele telefoon of computer, klinkt het. Als de Dienst Vreemdelingenzaken hen uitnodigt om hun asielaanvraag te registreren, kunnen ze opvang krijgen. Dat duurt soms weken. Veel asielzoekers staan daardoor op straat. Volgens de ngo's wachten honderden asielzoekers, onder wie veel gezinnen met kinderen, op een afspraak en onderdak.

Honderd vonnissen

De voorbije weken dienden velen van hen bij de arbeidsrechtbank een eenzijdig verzoekschrift in om hun recht op opvang af te dwingen. Dat leidde de voorbije weken tot minstens honderd vonnissen waarin Fedasil werd veroordeeld en onmiddellijk opvang moet verlenen.

Ondanks een overleg tussen het kabinet van de minister bevoegd voor Asiel en Migratie, de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil eerder deze week, is nog niet zeker dat er op korte of lange termijn een oplossing komt. 'Wij kunnen niet langer toekijken hoe kwetsbare mensen op straat belanden en dagvaarden daarom de Belgische staat en Fedasil', zeggen de organisaties in een mededeling.

De ngo's ADDE, avocats.be, CIRÉ, Ligue des droits humains, NANSEN vzw, ORBIT vzw, Service droit des jeunes de Bruxelles, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het burgerplatform BxlRefugees zitten achter het initiatief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud