Advertentie
netto

Niemand ruilt zijn car voor cash

Amper 23 werknemers ruilden hun bedrijfswagen voor een cash vergoeding. ©Photo News

Twee maanden na de invoering heeft bijna geen enkele Belg zijn bedrijfswagen ingeruild voor cash geld. ‘De interesse is heel erg mager.’

Een bedrijfswagen inruilen voor een licht belaste vergoeding in cash, met die maatregel wil de federale regering de files terugdringen. Maar twee maanden na de invoering lokt de ‘cash for car’-regeling allesbehalve een stormloop uit.

23
Bij de 24.000 klantbedrijven van hr-dienstverlener SD Worx hebben amper 23 werknemers hun auto ingeruild voor cash.

‘Voorlopig hebben 23 werknemers van 22 bedrijven hun bedrijfswagen ingeruild voor een cashvergoeding’, zegt Veerle Michiels van het hr-dienstenbedrijf SD Worx, dat bijna 24.000 bedrijven met meer dan 500.000 werknemers met bedrijfswagens begeleidt.

Bij concurrent Acerta, die 40.000 bedrijven in portefeuille heeft, klinkt hetzelfde verhaal. ‘We stellen vast dat de interesse heel erg mager is’, zegt directeur Dirk Wijns. ‘We krijgen heel weinig vragen van bedrijven over cash for car. Het aantal dossiers waarin het systeem wordt gebruikt, kunnen we op twee handen tellen. We worden absoluut niet overdonderd.’

Leasecontracten

SD Worx wijst erop dat de cijfers erg voorbarig zijn. ‘Het systeem loopt nog maar twee maanden’, zegt Janssens. ‘Werknemers moeten hun auto echt inleveren en werkgevers moeten ook hun toelating geven voor cash for car.

Vaak willen werkgevers eerst wachten tot het leasecontract ten einde loopt. De werknemers die nu cash for car aanvroegen, zijn zij die het echt wilden. Maar we merken dat bedrijven het systeem nog niet in hun mobiliteitsbeleid hebben opgenomen.’

Werknemers die definitief afstand doen van hun bedrijfswagen, krijgen in ruil een vergoeding tot 700 euro netto per maand. Vooral Open VLD drong aan op die maatregel. ‘Laat mensen toch gewoon geld verdienen en zelf beslissen wat ze ermee doen’, zei partijvoorzitter Gwendolyn Rutten daarover.

Maar de lage populariteit van het systeem is geen verrassing. Verschillende onderzoeken wezen erop dat weinig werknemers bereid zijn hun bedrijfswagen op te geven. Uit een enquête van SD Worx bij 2.000 werknemers bleek dat maar 16 procent van de pendelaars interesse heeft voor de regeling.

Mobiliteitsbudget

Ook de autosector is geen fan. ‘Deze inruilvergoeding zal op geen enkel vlak een bijdrage leveren aan de maatschappelijke uitdagingen en de vermindering van de economische kosten van files’, stelden de autofederaties bij de invoering van cash for car.

WAT IS CASH FOR CARS?

Werknemers die hun salariswagen inruilen, krijgen een nettovergoeding tot 700 euro per maand. Het precieze bedrag wordt berekend aan de hand van een formule gebaseerd op de cataloguswaarde van de auto, inclusief opties en btw. Of er al dan niet een tankkaart bij zit, heeft ook een impact. Op dat bedrag wordt de werknemer licht belast.

De cash for car-regeling is enkel mogelijk voor werkgevers die hun werknemers al minstens drie jaar een bedrijfswagen aanbieden. De werknemer moet in de laatste drie jaar al minstens een jaar over een bedrijfswagen beschikken, waarvan minstens drie maanden voor de aanvraag tot inlevering van de auto.

Meer details over de regeling vindt u hier.

Ook de sociale partners geloven niet in het systeem. Zij stelden een mobiliteitsbudget voor, waardoor werknemers hun bedrijfswagen kunnen ruilen voor een kleiner model. Het overige budget kan dienen voor andere verkeersvormen, zoals een treinabonnement of een fiets. Het resterende geld kunnen ze laten uitbetalen.

De federale regering bereikte in maart een principeakkoord over het mobiliteitsbudget en klopt het systeem binnenkort definitief af. ‘Het mobiliteitsbudget heeft meer kans op succes omdat de mogelijkheden veel groter zijn’, vindt Dirk Wijns. ‘Een bedrijfswagen inclusief onderhoud en verzekering inruilen voor cash geld en daarmee zowel je woon-werkvervoer als je privévervoer helemaal zelf organiseren, is toch wel ongemakkelijk.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud