Advertentie
Advertentie

'Niet bewezen dat homeopathie werkt'

©Lieven Van Assche

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt, zo schrijft het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) in een rapport. Het KCE raadt de overheid daarom formeel af homeopathie terug te betalen via de ziekteverzekering.

In 2009 raadpleegden zes Belgen op de honderd een homeopaat, om rugpijn, allergie of ook vermoeidheid te bestrijden. Patiënten die zich richten op homeopathie hopen te genezen op een meer natuurlijke wijze, in vergelijking met de klassieke geneeskunde.

Maar volgens het KCE is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat homeopathie werkt, al stellen patiënten die het gebruikten wel dat ze genezen zijn. Het kenniscentrum verwijst hierbij naar het ‘placebo-effect’ en stelt dat er een verbetering optreedt omdat de patiënt en de therapeut een effect verwachten.

Het rapport waarschuwt ook voor de mogelijke gevaar van homeopatische middelen, omdat het innemen van effectieve medicijnen hierdoor wordt vertraagd.

De studie van het kenniscentrum is de derde over de situatie van niet-conventionele therapieën in België, uitgevoerd in opdracht van uittredend federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Eerder waren osteopathie en chiropraxie aan de beurt, en vervolgens acupunctuur.

Er zijn ongeveer 340 homeopaten aangesloten bij twee beroepsverenigingen in België. De grote meerderheid van deze homeopaten is wel degelijk arts, maar 20 procent heeft geen (para)medische opleiding gevolgd. In België bestaan er verschillende opleidingen homeopathie, die niet officieel erkend zijn, en dus niet door de overheid gecontroleerd worden.

Volgens de Belgische wetgeving mogen alleen artsen een diagnose stellen en een behandeling opstarten. De beoefenaars van homeopathie die geen arts zijn, werken dus in de illegaliteit. De wet Colla voorziet de registratie van vier niet-conventionele geneeswijzen, met name chiropraxie, osteopathie, acupunctuur en homeopathie. Nu het KCE aanbeveelt om de uitoefening van homeopathie te beperken tot artsen, lijkt de wet Colla overbodig. Artsen werken immers al binnen een bestaand wettelijk kader.

Wat is homeopathie?

Homeopathie bestaat uit het toedienen van zeer sterk verdunde oplossingen van dierlijke, plantaardige of minerale stoffen, die krachtig moeten worden geschud. Door die verdunning en het schudden zou de interne kracht van het middel vrijgemaakt worden, zodat die op de levenskracht van de zieke kan inwerken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud