Niet langer automatisch enkelband voor korte straffen

©BELGA

De Kamercommissie Justitie heeft woensdagavond een wetsvoorstel goedgekeurd dat ook voor straffen onder drie jaar een celstraf mogelijk maakt.

Door de overbevolking in de gevangenissen worden straffen onder de vier maanden momenteel niet uitgevoerd. Straffen van 4 tot 36 maanden leiden automatisch tot een enkelband.

Het woensdag goedgekeurde wetsvoorstel van Carina Van Cauter (Open Vld) hervormt die strafuitvoering voor korte straffen. De strafuitvoering komt in handen van rechters en wordt niet langer geregeld met omzendbrieven van het ministerie van Justitie.

Concreet zullen vanaf oktober 2020 alle straffen tussen 18 en 36 maanden in de cel starten. ‘Na een derde van de straf kan de gedetineerde een vervroegde vrijlating aanvragen, zes maanden daarvoor een enkelband. Voor straffen onder 18 maanden kan direct een enkelband of beperkte detentie gevraagd worden, maar het is de strafuitvoeringsrechter die beslist. Belangrijk is dat nu ook straffen onder 4 maanden zullen worden uitgevoerd. Zo roepen we een halt toe aan een gevoel van straffeloosheid’, zegt Van Cauter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud