Niet opvallend veel vertrekaanvragen bij Brussels gerecht

(Foto: dio:Content)

De onzekerheid rond de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde brengt bij het Brussels gerecht een vlucht van Nederlandstalige magistraten op gang. Dat schrijft De Standaard vrijdag. Er zijn echter niet meer aanvragen om overgeplaatst te worden dan anders, reageert de FOD Justitie.

De onderhandelaars van de regering-Di Rupo namen een jaar geleden de beslissing om het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. Het belangrijkste punt van de hervorming was het oprichten van een apart Nederlandstalig parket in Halle-Vilvoorde, in plaats van het bestaande tweetalige parket in Brussel-stad. Een jaar later zijn er echter nog een aantal punten van de hervorming niet duidelijk, zoals de precieze locatie van het parket Halle-Vilvoorde.

Bij het Brusselse parket klinkt het dat die onzekerheid een heuse leegloop met zich meebrengt: 'De beste mensen van het korps zijn een zinkend schip aan het verlaten.' Vooral over de precieze werking van het gerecht na de hervorming bestaat er heel wat onduidelijkheid. 'De onderzoeksrechters blijven in centrum-Brussel, terwijl het Nederlandstalig parket naar de rand verhuist. Ik kan nu al garanderen dat het niet meer zal lukken om criminelen binnen de 24 uur voor een onderzoeksrechter te leiden, waardoor ze worden vrijgelaten. Met verplaatsingen voor zittingen zullen we ook veel tijd verliezen.'

Die onzekerheid knaagt en dat is te voelen aan het personeelsbestand. 'Veel geroutineerd personeel wijkt uit, de werkomstandigheden zullen moeilijker zijn. En dat terwijl het nieuwe parket zou moeten worden ingevuld met vrijwilligers,' zegt Gaby Van Den Bossche, de voorzitter van de Brusselse arbeidsrechtbank.

In een poging de leegloop tegen te gaan worden veel Nederlandstalige gerechtelijke stagiairs - jonge juristen die aan de slag kunnen bij het openbaar ministerie - stelselmatig richting Brussel gestuurd. 'Brussel heeft nu even voorrang gekregen, maar eind deze maand zullen opnieuw plaatsen bij Vlaamse parketten worden vrijgegeven,' zegt Koen Peumans, woordvoerder van de federale overheidsdienst Justitie.

Vrijdag voegde Peumans er in een bijkomende reactie tegenover Belga aan toe dat er vandaag niet meer aanvragen zijn dan tijdens andere periodes of jaren om vanuit het parket van Brussel te vertrekken naar een ander parket of naar de zetel. 'Op basis van de cijfers waarover we vandaag beschikken, ligt het aantal aanvragen niet significant hoger dan anders.'

Werklastmeting

De staatssecretaris voor de Staatshervorming, Servais Verherstraeten, reageerde dat vanaf 2014 elke rechtbank en elk parket in ons land over exact het aantal magistraten zal beschikken als nodig, na de uitvoering van de werklastmeting door de minister van Justitie. 'Intussen volgt de regering de gerechtelijke werkzaamheden op de voet en stuurt ze bijindien en waar nodig', luidt het.

Een privébedrijf is bezig met die werklastmeting. De resultaten van de meting bij de Brusselse justitie moeten tegen juni bekend zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud