Advertentie

'Nieuwe generische medicijnen bespaarden 68 miljoen in twee jaar'

Generische middelen leverden de gezondheidszorg een besparing van 68 miljoen euro op.

De Belgische gezondheidszorg heeft in twee jaar 68 miljoen euro bespaard door de introductie van 15 generische geneesmiddelen, zegt de sector.

Dat blijkt donderdag uit een studie van FeBelGen, de koepelorganisatie van generieke en biosimilar-geneesmiddelenbedrijven die in België gevestigd zijn.

Generische geneesmiddelen zijn een pak goedkoper dan de originele variant van het medicijn. Dat komt omdat het kopieën zijn die pas op de markt kunnen worden gebracht wanneer het octrooi van die laatste is verlopen; doorgaans gebeurt dat na 15 à 25 jaar. Doordat het octrooi verlopen is, kost het generische medicijn 54 tot 60 procent minder.

De voorbije twee jaar kwamen 15 nieuwe generische medicijnen op de markt. Het gaat over geneesmiddelen voor de behandeling van uiteenlopende ziekten en aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, bepaalde psychosen, hoge bloeddruk, astma, depressie, osteoporose en bepaalde ontstekingen. Die leverden de overheid dus 68 miljoen euro aan besparingen op.

In ons land worden in totaal 251 generische medicijnen terugbetaald. FeBelGen becijferde dat die samen goed zijn voor een totale besparing van minstens 1,7 miljard euro.Ter vergelijking: het jaarlijkse geneesmiddelenbudget bedraagt zo'n 4,1 miljard euro.

De Block schakelt huisartsen in

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zet overigens volop in op het gebruik van generische geneesmiddelen. Aan huisartsen wordt sinds het begin van dit jaar gevraagd minstens 60 procent 'goedkope' geneesmiddelen voor te schrijven.

'Reeds in mei 2016 waren 52 procent van de geneesmiddelen die de artsen voorschreven 'goedkope geneesmiddelen', zegt Joris Van Assche, afgevaardigd bestuurder van FeBelGen. Maar in 16 procent van de gevallen werd nog een duur medicijn voorgeschreven terwijl er een goedkoop alternatief was.

Overigens heeft 98 procent van de generische geneesmiddelen het label 'goedkoop'; voor merkgeneesmiddelen is dit slechts 25 procent, beweert FeBelGen. Het geld dat de overheid bespaart door die generieke geneesmiddelen, moet deels gaan naar de terbeschikkingstelling van nieuwe, dure medicijnen die vaak ingezet worden voor de behandeling van levensbedreigende ziektes, zoals kanker.

België hinkt trouwens achterop met goedkope medicijnen, meldden de Onafhankelijke Ziekenfondsen in februari. Uit hun onderzoek bleek dat 30 procent van de voorgeschreven medicijnen generische middelen waren. Elders in Europa loopt dat aandeel op tot 80 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud