Nieuwe kankertherapie jaagt ziekteverzekering op kosten

©David Plas

De terugbetaling van medicijnen tegen kanker heeft de ziekteverzekering vorig jaar meer dan 1 miljard euro gekost. Vooral aan de opmars van immunotherapie hangt een stevig prijskaartje.

Volgens voorlopige cijfers die Het Nieuwsblad maandag publiceert, zou de ziekteverzekering vorig jaar meer dan 1 miljard euro hebben uitgegeven aan de terugbetaling van kankerbehandelingen. In 2016 was dat nog zowat 600 miljoen.

De sterke toename is mee het gevolg van de opkomst van immuuntherapie, een relatief nieuwe behandelingsmethode die het afweersysteem stimuleert om tumoren aan te vallen. Hoewel slechts een beperkt deel van de patiënten immuuntherapie krijgt, zijn de uitgaven al vele malen groter dan die voor chemotherapie.

Volgens de stichting Kom Op Tegen Kanker zijn de prijzen die de farma-industrie vraagt voor de nieuwe medicatie onredelijk hoog, soms tot honderdduizenden euro's per patiënt.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) overweegt het terugbetalingssysteem aan te passen, waarbij alleen nog behandelingen zouden worden vergoed die de toestand van een patiënt effectief verbeteren. Het risico is wel dat farmabedrijven minder geneigd kunnen zijn om hun middel op de markt te brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud