Nieuwe versoepelingen al vanaf 27 juni dankzij ingestorte coronacijfers

Premier Alexander De Croo (Open VLD) laat het nieuwe versoepelingspakket al op 27 juni ingaan, de dag van de achtste finale van de Rode Duivels op het EK voetbal. ©REUTERS

Een nieuw pakket coronaversoepelingen gaat al op 27 juni in, vijf dagen vroeger dan gepland. Dat is beslist op het Overlegcomité tussen de federale en regionale topministers.

De coronacijfers zijn zo goed dat het Overlegcomité groen licht kan geven aan een groot pakket nieuwe versoepelingen. Die worden van 1 juli naar 27 juni vervroegd. 'We zijn op de goede weg. En de cijfers zijn alweer een stuk beter', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag.

Inreisverbod uit 27 landen naar België, waaronder Congo en Verenigd Koninkrijk

Belgen of inwoners van ons land die terugkeren uit landen met een hoge circulatie van het coronavirus, moeten nog altijd tien dagen in verplichte quarantaine. Het gaat om een zwarte lijst van 27 landen, meldt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Buitenlanders die naar ons land komen en de voorbije twee weken in een van die 27 landen zijn geweest, krijgen zelfs een volledig inreisverbod. Er wordt een uitzondering gemaakt voor diplomaten en transporteurs, maar ook zij zullen zich aan een verplichte quarantaine moeten houden. Het gaat om landen waar een gevaarlijke variant rondwaart - zoals het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, India, Brazilië en India. Maar ook een lijst van landen waar het coronavirus nog altijd lelijk huishoudt. Het gaat onder meer om Congo en nog een aantal landen in vooral Afrika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Het ligt nog niet vast wanneer het inreisverbod ingaat. De lijst met landen moet eerst nog door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in een koninklijk besluit worden omgezet.

Het belangrijkst is dat het sluitingsuur in de horeca met anderhalf uur wordt verlaat tot 1 uur. Vanaf dan zullen aan een tafeltje acht klanten binnen en buiten mogen zitten tegenover vier nu. Daarnaast wordt het gebruik van plexiglas op buitenterrassen - waardoor de tafeltjes minder ver van elkaar moeten worden gezet - toegelaten. De versoepeling van de horecabubbel wordt doorgetrokken naar de privésfeer. Daar mogen mensen elkaar weer per acht in plaats van per vier zien.

De vervroeging naar 27 juni is mee ingegeven door de matchkalender van de Belgen op het EK voetbal. De Rode Duivels spelen dan vrijwel zeker de achtste finale van het EK in het Spaanse Sevilla. De versoepeling is deels bedoeld om de EK-gekte in ons land in goede banen te leiden.

Niet alleen in de horeca zal vanaf 27 juni veel meer mogen. De politiek geeft groen licht aan een ruimer versoepelingsplan dat al in mei was opgesteld en waar nog wat extra toegevingen aan zijn toegevoegd.

De versoepeling in de horeca is deels mee bedoeld om de EK-gekte in ons land in goede banen te leiden.

Telewerk is vanaf 27 juni niet meer verplicht, al blijft het wel aangeraden. Winkelen mag ook weer onbeperkt. Tot 27 juni mag dat maximaal per twee. Het samenscholingsverbod - tien mensen overdag en vier tussen middernacht en 4 uur - gaat op de schop.

Binnenevents mogen maximaal 2.000 toeschouwers tellen. Buiten maximaal 2.500. Mondmaskers en afstand houden blijven de norm. Er zal geen maximumaantal meer gelden voor huwelijksfeesten, recepties en banketten. De horecaregels zullen er wel gelden. Dansen blijft verboden en alles moet aan tafels van acht. Voor erediensten geldt een maximum van 200 mensen binnen en 400 buiten.

Ten slotte kan de amateursport weer zonder beperkingen. En overnachtingen mogen weer op jeugdkampen, met een maximum van 100 deelnemers. Jongerenverenigingen en het verenigingsleven mogen met datzelfde maximum weer bijeenkomen.

De politiek heeft marge voor versoepelingen omdat de coronacijfers de voorbije weken door een combinatie van vaccinaties en het warme weer zijn ingestort.

Op intensieve zorg liggen nog 236 covidpatiënten, minder dan de helft van de 500 die de overheid vooropstelde als voorwaarde voor de versoepelingen. Dagelijks wordt het coronavirus vastgesteld bij 671 mensen, minder dan de 800 die ooit de alarmdrempel was. Met gemiddeld nog 37 ziekenhuisopnames per dag zitten we op de helft van de kritische drempel van 75. Intussen is 65 procent van de volwassen Belgen een eerste keer geprikt en is 37 procent volledig gevaccineerd. 'Een Belgisch succesverhaal', zegt de premier. 'We zijn niet alleen goed in vaccins produceren, maar nu ook in ze zetten.'

De bedoeling is op het volgende Overlegcomité van 16 juli zo veel mogelijk van de resterende beperkingen af te schaffen.
Alexander De Croo
Premier

'Vaccinaties zijn de toegangspoort naar de vrijheid, maar wel pas na een tweede prik', waarschuwde De Croo. Hij verwees naar de in veel landen oprukkende deltavariant. Die leidt tot extra besmettingen en ziekenhuisopnames. Bovendien zouden de vaccins pas na een tweede prik goed beschermen. De Croo: '90 procent van de mensen met onderliggende aandoeningen kreeg al een eerste prik, slechts 30 procent de tweede. Tegen eind juni wordt dat 60 procent. Het toont het belang aan dat iedereen zijn tweede prik gaat halen.'

Op 16 juli is er opnieuw een Overlegcomité. De bedoeling is dan zo veel mogelijk van de resterende beperkingen af te schaffen, zei de premier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud