Nieuwe wet legt bom onder grote fraudezaken

Grote fraudezaken zoals met diamanten zouden belachtelijk laag beboet worden - Foto Wim Kempenaers

Een nieuwe wet ondermijnt alle miljoenenfraudes die het gerecht op dit moment vervolgt. De verdachten riskeren enkel nog lachwekkend lage boetes.

De ‘una via-wet’ verscheen maandag in het Belgisch Staatsblad en wordt op 1 november van kracht. Ze verplicht de fiscus en het gerecht om direct te overleggen wie welke fraude onderzoekt, om dubbel werk te vermijden.

De wet impliceert dat zodra een fraudedossier voor de strafrechter komt en dus de gerechtelijke weg volgt, de verdachte alleen nog strafrechtelijke sancties riskeert. Zoals een celstraf, een boete of een verbeurdverklaring. De fiscus kan daar dan geen administratieve sancties meer aan toevoegen.

Volgens de fiscaal advocaat en hoogleraar Michel Maus is dat een ‘fiasco’ voor alle grote fraudezaken die bij het gerecht lopen, waaronder bekende dossiers zoals Beaulieu of de miljardenfraudes in de diamantsector. De verdachten in al die grote fraudezaken dreigen er aan het einde van de rit van af te komen met een belachelijk lage boete in verhouding tot de fraude.

‘De strafrechtelijke boete zal in de toekomst 3 miljoen euro bedragen. Maar voor alle fraudezaken die zich voor 2007 afspeelden, blijft die boete slechts 12.500 euro. Voor zaken tussen 2007 en nu is dat 125.000 euro’, zegt Maus.

‘Die lage strafrechtelijke boetes werden tot nu gecompenseerd door de veel grotere boetes en belastingverhogingen die de fiscus daar bovenop kon opleggen. Maar de nieuwe wet verbiedt dat. Zodra een zaak voor de strafrechter komt, mogen alleen nog strafrechtelijke boetes worden opgelegd. En dus riskeren grote fraudeurs in die zaken enkel nog een boete van maximaal 12.500 of 125.000 euro. Een absurde situatie. Dat is natuurlijk goed voor ons, advocaten, en onze cliënten, maar niet voor de staatskas.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud