NMBS-chef botst met Gilkinet: 'Zware vertrouwensbreuk'

NMBS-CEO Sophie Dutordoir clasht met minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. ©BELGA

Nadat minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zijn ongenoegen had geuit over de sluiting van 44 loketten, dient NMBS-baas Sophie Dutordoir hem van antwoord. In een brief schrijft ze dat de 'publieke terugfluiting onbegrijpelijk is'.

De NMBS kondigde maandag aan dat ze loketten sluit in 44 Belgische treinstations. Het aantal bezoeken aan de loketten neemt al jaren af. Vorig jaar werd nog maar 20 procent van de treintickets aan een loket gekocht. Alternatieven zoals de app of automaten worden dominant, waardoor de NMBS mogelijkheden ziet om te besparen op de dure uitbating van loketten.

Dat was niet naar de zin van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Hij viel de betrokken gemeenten bij in hun kritiek dat de NMBS door de sluiting ouderen en mensen zonder digitale kennis aan hun lot overlaat. Hij floot de treinmaatschappij terug en vroeg een dialoog met de gemeenten. Op basis van die gesprekken zou de lijst met te sluiten loketten herzien moeten worden.

Vertrouwensbreuk

In een brief, die de Franstalige openbare omroep RTBF publiceerde, reageert NMBS-CEO Sophie Dutordoir misnoegd. Ze weigert terug te komen op de beslissing en spreekt van 'een vertrouwensbreuk'. De raad van bestuur buigt zich dinsdag over de kwestie.

Noch u, noch de NMBS neemt deze beslissing met plezier. Na een moeilijk gesprek waren we echter samen tot een expliciet akkoord gekomen over de maatregel.
Sophie Dutordoir
CEO NMBS

'Sta me toe ten zeerste verwonderd te zijn over zowel de inhoud, de vorm als de timing van uw reactie', schrijft Dutordoir. 'U zal zich herinneren dat ik al bij onze eerste ontmoeting op woensdag 7 oktober toelichting gaf aan u en uw kabinetschef.' Vervolgens lijst de spoorbazin de data op waarop vergaderd werd met Gilkinet, om aan te tonen dat hij wel degelijk op de hoogte was van de plannen.

'Noch u, noch de NMBS neemt deze beslissing met plezier. Na een moeilijk gesprek waren we echter samen tot een expliciet akkoord gekomen over de maatregel. Die werd zoals overeengekomen bekendgemaakt via een perscommuniqué dat wederzijds werd goedgekeurd.'

Twee richtingen

Maar in het VRT-programma 'Villa Politica' zegt Gilkinet dat hij middels een brief aan de raad van bestuur van het spoorbedrijf duidelijk heeft aangegeven niet van de sluiting te willen weten. 'Ik heb aan de NMBS gevraagd de beslissing te herzien, zodat de stations aantrekkelijk kunnen blijven. Als er al een vertrouwensbreuk is, is het misschien tussen de NMBS en de reizigers.'

Dat die brief pas verstuurd werd nadat Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet in een interview op de radiozender Bel-RTL fors van leer had getrokken tegen de sluiting van de loketten, weerlegt Gilkinet. 'Het was mijn eigen beslissing om de NMBS aan te schrijven.'

Als er al een vertrouwensbreuk is, is het misschien tussen de NMBS en de reizigers.
Georges Gilkiniet
Minister van Mobiliteit

Gilkinet is 'niet uit op een polemiek'. 'Mevrouw Dutordoir is iemand met een sterk karakter en ik ga niet altijd akkoord met haar, maar het belangrijkste zijn de reizigers.' Dat Dutordoir spreekt van een zware vertrouwensbreuk, zegt Gilkinet 'niet aangenaam' te vinden. 'Vertrouwen moet van twee richtingen komen. Maar ik heb een goede relatie met haar, dus we zullen erover praten.'

Het is niet voor het eerst dat Dutordoir botst met de politiek. Toen de superkern van de minderheidsregering-Wilmès II, de 10 partijen van de federale regering en zij die haar steunden, eind juni voorstelde een gratis tienrittenkaart uit te delen aan alle Belgen, was de spoorbazin woedend. De geste zou 'de veiligheid en de gezondheid van reizigers en personeel in coronatijden in gevaar brengen'. Na overleg met haar toenmalige voogdijminister François Bellot (MR) moest Dutordoir de duimen leggen en kwam de Hello Belgium Pass er toch.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud