Advertentie

NMBS en politiek sluiten compromis over gratis treinkaarten

Elke Belg krijgt recht op twaalf gratis treintickets. ©BELGA

Elke Belg krijgt elke maand recht op twee gratis treintickets, met een limiet van twaalf tickets.

Wie dat officieel aanvraagt, zal tijdens een periode van zes maanden kunnen genieten van twee gratis treintickets per maand. Daarover hebben federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en de NMBS een akkoord bereikt. De verdere details moeten wel nog worden uitgewerkt.

De maatregel zou pas ingaan vanaf half augustus. Dat moet vermijden dat de treinstellen te druk worden in de zomer. Per maand komt er een campagne met mogelijke bestemmingen om het binnenlands toerisme te promoten. De actie krijgt de naam 'Tournée Nationale'.

Conflict

De maatregel ziet er flink anders uit dan wat eerder op tafel lag: een railpass met tien gratis ritten voor elke Belg. De spoorbaas Sophie Dutordoir en de federale regering sluiten met het compromis de rangen na een stevig conflict over die tienrittenkaart. 

Dutordoir en haar raad van bestuur waren woest omdat ze de beslissing via de media moesten vernemen. De gratis railpass kwam er en stoemelings, op de intussen veelbesproken superkern van tien partijen die wegens de coronacrisis steun boden aan het minderheidskabinet van premier-Wilmès.

De groenen hadden het voorstel van de railpass gelanceerd. Zij wuifden bezwaren weg over de kostprijs, geschat op 110 miljoen euro, terwijl de relance al bakken geld kost. 'De treinen rijden toch', aldus de groenen.

Veiligheid

De NMBS was niet gekant tegen de maatregel an sich. Dutordoir was vooral ontstemd omdat ze erbuiten was gehouden en omdat ze naar eigen zeggen onmogelijk de veiligheid kon garanderen als mensen in de zomer massaal gratis op de trein zouden stappen.

De NMBS vreesde voor haar goede werking. Academisch onderzoek heeft uitgewezen dat passagiers alleen bereid zijn opnieuw de trein te nemen als ze met zekerheid voldoende afstand van anderen kunnen houden. 

Na jaren besparen is er eindelijk een positieve maatregel voor het openbaar vervoer. De NMBS leed 400 miljoen euro verlies vanwege de coronacrisis. De steun in de vorm van een twaalfrittenkaart biedt de spoormaatschappij financiële ademruimte.
Kim Buyst
Kamerlid Groen

Groen reageert tevreden op het compromis. 'Na jaren besparen is er eindelijk een positieve maatregel voor het openbaar vervoer. De NMBS leed 400 miljoen euro verlies vanwege de coronacrisis. De steun in de vorm van een twaalfrittenkaart geeft de spoormaatschappij financiële ademruimte en ook reizigers hebben er een rechtstreeks voordeel aan. De financiering past in de globale covidcompensatie voor de NMBS en vraagt geen bijkomend bedrag', zegt Kamerlid Kim Buyst (Groen).

'Geldverspilling', reageert parlementslid Tomas Roggeman (N-VA). 'De federale regering geeft een rondje: zij trakteert, maar de burger betaalt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud