Advertentie
Advertentie

'NMBS mag van mij geleid worden door liberaal'

Vicepremier Johan Vande Lanotte (foto: Photo News) ©Photo News

‘De NMBS mag voor mij geleid worden door iemand die geen enkele binding heeft met onze partij, op voorwaarde dat het een bekwame kandidaat is met een visie die aanleunt bij de onze. En dat mag een liberaal zijn. Alleen heeft de huidige topman, Marc Descheemaecker, een visie die ingaat tegen de mijne’. Dat zegt sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte in een interview dat morgen in De Tijd verschijnt.

Volgens Vande Lanotte zweert Descheemaecker bij ‘internationale expansie en goederentrafiek, terwijl ik vind dat het binnenlands reizigersvervoer de corebusiness moet zijn. Commerciële nevenactiviteiten moeten geld opbrengen of worden stopgezet. Het is niet de bedoeling dat een overheidsbedrijf 1,8 miljard euro schulden opbouwt met commerciële nevenactiviteiten.’

De regering-Di Rupo slaagde er voor het zomerreces niet in om de benoemingsknoop te ontwarren. De discussie liep vast op de aanduiding van een CEO voor de NMBS. De sp.a verzette zich tegen Descheemaecker, met Open VLD-etiket.

En Open VLD verzette zich tegen Jannie Haek, met sp.a-etiket. Een andere kandidate, Ellen Joncheere, kwam dan weer onder vuur te liggen omdat er twijfel ontstond over haar cv.

Volgens Vande Lanotte zijn de benoemingen overigens geen prioriteit voor de regering. 'Ik ga die topbenoemingen niet hoog op de agenda plaatsen. Als België een begroting heeft die rammelt, kunnen we onze rating verliezen. Denkt u dat het de ratingbureaus interesseert of de NMBS een nieuwe topman heeft, dat buitenlandse kranten daar schande van zullen spreken? De werkloosheidsgraad van België zal niet plots stijgen als we geen nieuwe ceo van de topman voor de Nationale Loterij vinden. Maar de begroting, het statuut arbeiders-bendienden, de staatshervorming… die dossiers gaan alle burgers van het land aan.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud