NMBS zet twee topmannen vastgoeddochter aan de deur

NMBS-topman Jo Cornu stelt benchmarkstudie en audit filialen voor. ©BELGA

Een audit van consultant EY heeft zware onregelmatigheden blootgelegd bij Eurostation. Nadat eerder al topman Herwig Persoons moest opstappen, worden nu ook financieel directeur Luc Verhaeren en juridisch hoofd Thierry de Limburg Stirum aan de deur gezet.

De NMBS-vastgoeddochters Eurostation en Euro Immo Star gingen zich de voorbije jaren te buiten aan verregaand wanbeheer en belangenvermenging. Dat blijkt uit een audit van de consultant EY, waarvan de resultaten gisteren werden voorgesteld door NMBS-CEO Jo Cornu.

De conclusies zijn bikkelhard. Eurostation sloot contracten zonder offertes te vragen of de markt te raadplegen. Het betaalde onkosten terug aan mensen die daar geen recht op hadden. Er werd misbruik gemaakt van bedrijfsmiddelen. Er is ook sprake van belangenconflicten. ‘Het gaat om medewerkers van Eurostation die tegelijk in dienst waren van andere vennootschappen. Bij onderhandelingen zaten ze bij wijze van spreken aan beide zijden van de tafel’, aldus Jo Cornu.

Er is sprake van belangenvermenging, misbruik van bedrijfsmiddelen en abnormaal hoge drank- en restaurantkosten.
Jo Cornu
topman nmbs

Cornu maakt daarnaast gewag van exuberante ‘drank- en restaurantkosten’ en betalingen met kredietkaarten. ‘Het gaat om vele honderdduizenden euro’, luidt het.

De NMBS-CEO wilde gisteren geen namen geven van betrokkenen. ‘Ik kan alleen zeggen dat er sprake is van een foute bedrijfscultuur bij de top die doorsijpelde tot bij gewone medewerkers.’ Het was al langer duidelijk dat het grondig mis zat bij Eurostation. Topman Herwig Persoons werd enkele maanden geleden de deur gewezen. Dat gebeurde op aansturen van Cornu. ‘Ik was het grondig oneens met de manier waarop het bedrijf functioneerde’, zei hij gisteren.

De audit zal consequenties hebben voor wie betrokken was bij de onregelmatigheden. ‘Eurostation en Euro Immo Star hebben daarvoor maatregelen genomen’, aldus Cornu. Daarnaast worden de regels van goed bestuur bij de dochterbedrijven aangescherpt. Er volgen hoogstwaarschijnlijk ook gerechtelijke stappen.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wou enkel kwijt dat ze ‘de resultaten van de audit zal analyseren’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud