Nog altijd geen akkoord over bankenplan

Koen Geens (l.) probeert de liberale coalitiepartner Alexander De Croo (r.) achter zijn plan voor de spaarfiscaliteit te laten scharen (foto: Photo News) ©Photo News

Premier Elio Di Rupo en de vicepremiers zijn het dinsdag weer niet eens geworden over het bankenplan van minister van Financiën Koen Geens. Ondanks de opening die Geens maakte rond de spaarfiscaliteit blijft Open VLD de boot afhouden. Vrijdag wordt een nieuwe poging gedaan.

'In het regeerakkoord staat dat de modaliteiten van de spaarfiscaliteit onveranderd moeten blijven', verklaarde Open VLD-vicepremier Alexander De Croo voor de start van de kern over het bankenplan van Koen Geens. Daarmee gaven de Vlaamse liberalen al te kennen dat ze ook niet moeten weten van het compromisvoorstel dat Geens maandag lanceerde.

Uit het regeerakkoord:

'het behoud van het tarief van 15% roerende voorheffing en de huidige vrijstellingsmodaliteiten (behoud van de vrijstelling van de eerste interestschijf49 voor de spaarrekeningen);

Geens probeerde een doorbraak te forceren in het dossier over de spaarfiscaliteit tijdens het kernkabinet dat rond 12u30 van start ging. Zijn voorstel was om de spaarder die zijn fiscale vrijstelling wil behouden, kan dat gewoon door in de aangifte een verklaring op erewoord te doen. Op die manier wil Geens de liberalen over de streep trekken.

Geens wil de fiscale vrijstelling die nu bestaat voor het spaarboekje uitbreiden naar andere beleggingsvormen zoals kasbons en aandelen. In één beweging wil hij het achterpoortje sluiten waarbij spaarders de fiscale vrijstelling onterecht behouden door hun spaargeld over verschillende banken te spreiden. Wie zijn spaargeld verborgen wil houden voor de fiscus, verliest zijn fiscale vrijstelling.

Dat laatste botste op fel verzet bij de Vlaamse liberalen. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten was van mening dat het plan van Geens de eerste stap is naar een vermogenskadaster.

Maar maandagavond kwam Geens in het Canvas-programma ‘Terzake’ met een nieuw voorstel om de Vlaamse liberalen over de streep te trekken. Als de spaarder de fiscale vrijstelling wil behouden, kan dat simpelweg door een verklaring op erewoord te doen in de belastingaangifte - naast de huidige verklaring over een spaarrekening in het buitenland. Is hij niet bereid dat te doen, dan wordt de rente wel belast.

Concreet zou er voor de spaarder niet zo veel veranderen, behalve uiteraard dat hij dan ook de roerende voorheffing op andere beleggingsproducten kan recupereren.

Bankenplan

Maar Geens staat voorlopig alleen. Er komt wel een werkgroep waarin het voorstel verder bestudeerd wordt. Maar Open VLD loopt niet warm voor het voorstel van Geens. Bovendien lijken ook de socialisten evenmin enthousiast. Na afloop van het kernkabinet verspreidde Geens een persbericht waarin hij nogmaals iedereen probeert te overtuigen van zijn plan. 'Voor alle spaarders betekent het een potentieel extra belastingvermindering', luidt het.

Naast de spaarfiscaliteit bevat het bankenplan van Geens nog andere luiken. Om de spaarders extra te beschermen komt er bovenop de depositogarantiebescherming voor spaargeld tot 100.000 euro een voorrecht voor spaarders op de activa van de bank als die failliet gaat. Banken moeten bovendien een minimumbedrag aan activa vrijhouden dat als onderpand dient voor het spaargeld.

Inzake de scheiding van de zakenbank- en spaaractiviteiten liggen de meningen nog uiteen. Geens stelt voor tradingactiviteiten nog toe te laten voor maximaal 2,5 procent van het eigen vermogen. Maar voor de PS en de sp.a is dat te veel. Zij willen het liefst een volledige scheiding tussen zakenbank- en spaaractiviteiten. .

Verder moet er nog een belangrijke knoop worden ontward vooraleer de regering kan landen met de bankenwet: ook met zijn voorstel over de bankiersbonussen botst Geens immers op stevig verzet binnen de coalitie.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud