Nog eens 7 nieuwe gevangenissen

In oktober werd de nieuwe gevangenis van Marche-en-Famenne ingehuldigd - Foto Photo News ©Photo News

Het kernkabinet is het eens geraakt over extra capaciteit in de gevangenissen. Bedoeling is om zeven nieuwe gevangenissen te bouwen, goed voor 1.500 bijkomende plaatsen, en zo de overbevolking weg te werken.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. België telt 12.000 gevangenen, terwijl er maar plaats is voor 9.500 gedetineerden. Tegen eind volgend jaar zouden er 10.800 plaatsen moeten zijn. Dat is nog niet genoeg, daarom wordt de capaciteit nog uitgebreid.

Het nieuwe masterplan, waarover de regering een princiepsakkoord heeft gesloten, voorziet in zeven nieuwe gevangenissen. 'Elke instelling zal haar eigen specificaties hebben, zodat gevangenen die zwaar bewaakt moeten worden in een hoogbeveiligde gevangenis terechtkunnen', klinkt het op het kabinet Justitie.

In het Naamse Achêne komt een hoogbeveiligde instelling. In het Luikse Paifve wordt een centrum voor geïnterneerden voorzien. In Leopoldsburg (op het militair kwartier Reigersvliet) en in Oostende (in het industriegebied Plassendale I) komen nieuwe klassieke, gesloten gevangenissen. De halfopen gevangenissen van Wortel en Saint-Hubert worden uitgebreid en in Verviers wordt de bestaande infrastructuur helemaal vervangen.

5 procent lager

Het gaat voorlopig alleen om plannen, die niet noodzakelijk volledig zullen gerealiseerd worden. Het plaatstekort in de huidige gevangenissen neemt immers af en de doorstroming naar bijvoorbeeld enkelbanden of zorginstellingen moet nog verbeteren.

De overbevolking in onze gevangenissen lag in december zo'n 5 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, is te horen bij Justitie. Ons land telt nu 11.854 gedetineerden voor 9.765 plaatsen. Eind volgend jaar, als de nieuwe gevangenis in Beveren af is, stijgt het aantal beschikbare bedden tot 10.800.

Van de 11.854 gevangenen verblijven er wel nog 650 in het Nederlandse Tilburg, waar België cellen huurt. Die regeling geldt nog drie jaar, maar kan elk jaar worden stopgezet.

Het princiepsakkoord van de huidige regering houdt in dat alle voorbereidingen worden getroffen. De Regie der Gebouwen bekijkt de financiering en de verwerving van de gronden, terwijl Justitie bestudeert hoeveel personeel er nodig is. De huidige legislatuur geeft alleszins geen euro meer uit. De volgende regering kan dan beslissen hoeveel extra plaatsen er echt nodig zijn en waar er effectief wordt gebouwd. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud