Advertentie

Nog geen nieuwe hongerstaking: 'Regering krijgt nog één kans'

De woordvoerders en de vertegenwoordigers van de ex-hongerstakers maandagochtend voor de Begijnhofkerk in Brussel. In de kerk en op de campussen van de VUB en de ULB gingen deze zomer 475 mensen zonder papieren in hongerstaking. ©BELGA

De sans-papiers in de Brusselse Begijnhofkerk beginnen geen tweede hongerstaking. Wel eisen ze dat de regering het dossier naar zich toe trekt. Alle hoop en druk ligt bij de PS.

Waarvoor gevreesd werd, kwam niet uit. De ex-hongerstakers gaan niet over tot een nieuwe hongerstaking. 'We hebben de sans-papiers moeten overtuigen niet opnieuw te beginnen', zei Mehdi Kassou, een van hun vertegenwoordigers maandag voor de Begijnhofkerk. 'We geven het nog één kans. We eisen dat het gesprek van 21 juli nagekomen wordt.'

Op 21 juli hadden de vier vertegenwoordigers van de hongerstakers een ontmoeting met Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Daarbij zouden ze het signaal hebben gekregen dat de situatie van de hongerstakers tot regularisatie kon leiden. Elementen zoals 'meerdere jaren in België wonen', 'goed geïntegreerd zijn' en 'familie hebben in ons land', zouden kunnen worden meegenomen.

In schoot van regering

Drie maanden later voelen de sans-papiers zich verraden. Ze vinden dat Mahdi 'woordbreuk' pleegt, nu 15 van de 20 regularisatieaanvragen zijn afgekeurd. Als de trend doorzet, is de kans groot dat het gros van de dossiers van de ex-hongerstakers - nog meer dan 400 - afgekeurd wordt door de Dienst Vreemdelingenzaken.

'We werden geïnstrumentaliseerd om de toenmalige regeringscrisis te ontmijnen', zegt advocaat Alexis Deswaef, die de hongerstakers bijstaat. 'Mahdi leek in de zomer constructief, maar dat was louter strategisch om de regering te redden.' Achter Deswaef, aan de muur van de kerk, hangt een pancarte: 'Mahdi is een leugenaar'.

De vertrouwensbreuk met Mahdi is zo groot dat ze het dossier uit de handen van de staatssecretaris willen. 'Mahdi wil en kan het niet. Dat moet ook de regering inzien', zegt Deswaef. 'Mahdi wordt opgejaagd door rechts Vlaanderen. Dit dossier moet nu naar de schoot van de regering en naar een persoon in wie we vertrouwen hebben.'

Dit dossier moet nu naar de regering en naar een persoon in wie we vertrouwen hebben.
Alexis Deswaef
Advocaat die de hongerstakers bijstaat

Druk bij PS

Zo komt alle hoop en druk bij de PS en de groenen te liggen. De PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne en Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet dreigden in de zomer met ontslag uit de regering als een hongerstaker zou overlijden. De sans-papiers hopen dat zij opnieuw druk uitoefenen.

Dinsdag liet het kabinet-Dermagne weten te bekijken 'of de geest van het akkoord tussen Mahdi en de vertegenwoordigers van de ex-hongerstakers nageleefd wordt'. Ahmed Laaouej, de voorzitter van de Brusselse PS en de fractievoorzitter in de Kamer, wil 'zo snel mogelijk tekst en uitleg van Mahdi over het hoge aantal afgekeurde dossiers'.

Het is afwachten hoe ver zij hun nek uitsteken. Iedereen herhaalt 'geen regeringscrisis te willen', maar het dossier slaat onverbiddelijk een breuk tussen de linker- en de rechterflank van de regering-De Croo - met uitzondering van Vooruit, dat Mahdi altijd bleef steunen.

'Geen belofte'

Ondertussen blijft Mahdi erop hameren dat geen enkele belofte werd gedaan in de besprekingen van deze zomer. 'Bepaalde elementen kunnen meegenomen worden in de beslissing. Maar evengoed zijn er andere, negatieve elementen.'

Hij krijgt daarin ruggensteun van Freddy Roosemont, de topman van de Dienst Vreemdelingenzaken. 'Ik was de hele tijd aanwezig en ik kan u verzekeren dat staatssecretaris Mahdi niets heeft beloofd', klonk het woensdag.

Naar schatting 150.000 sans-papiers in België

‘Deze ex-hongerstakers zijn de moedigen. Zij doen dit voor de duizenden en duizenden anderen’, zei Daniel Alliët, priester in de Begijnhofkerk woensdagochtend voor zijn kerk.

De groep ex-hongerstakers zijn een klein deel van de naar schatting 100.000 tot 200.000 sans-papiers in ons land. De meeste organisaties in het veld houden het op 150.000 personen, al dikt de groep aan. Die mensen bevinden zich zonder wettige verblijfsvergunning in België, wonen vaak in schrijnende omstandigheden, draaien mee in het illegale economische circuit van ons land en hebben weinig toegang tot medische zorg.

Het gros woont in Brussel. De groep komt bovenop de transmigranten die vooral rond de Kanaalzone zitten. Het zijn twee totaal verschillende groepen. Terwijl de sans-papiers ophef maken om papieren te krijgen en in België te kunnen blijven, willen transmigranten het liefst onder de radar blijven om hun eindbestemming over het Kanaal te bereiken.

Toch blijven de uitdagingen voor Brussel zijn dezelfde: mensen in penibele omstandigheden, huisjesmelkers en soms ook overlast en criminaliteit. Het Gewest en de Stad Brussel dragen grotendeels de kosten van de opvangcentra, de noodopvang, de voedselbedeling en de politiepatrouilles.

Niet toevallig eisen het Gewest en de Stad al jaren meer hulp van het federale niveau. Begin oktober vroeg de Brusselse regering met aandrang actie van premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V). Ze willen een terugbetaling van kosten die het Brussels Gewest heeft gemaakt voor mensen in afwachting van een verbijfsvergunning en een oriëntatie- en doorverwijscentrum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud