Advertentie

Nog maar twee fitnesszaken gecontroleerd op CO2-meter

Een CO2-meter is verplicht in een fitnesszaak, maar controle erop gebeurt pas na een klacht. ©TIM DIRVEN/ID

Er blijkt nauwelijks controle op CO2-meters in fitnesszaken. Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) wil de controles opvoeren.

In bijna 2.500 horecazaken vond een controle plaats op de verplichte CO2-meter. Bij fitnesscentra staat de teller op twee, schrijft De Standaard dinsdag. Dat komt onder meer omdat het toezicht gebeurt door twee verschillende overheidsdiensten. De ene controleert systematisch, de andere alleen na een klacht.

De CO2-meter is verplicht in horecazaken en fitnesscentra, omdat luchtventilatie cruciaal is in de strijd tegen de coronapandemie. De meter moet goed zichtbaar zijn en mag niet naast een deur of raam hangen. Geeft de meter een CO2-waarde van 900 ppm aan, dan moet een actieplan opgesteld worden. Boven 1.200 ppm moet de zaak ontruimd en gesloten worden. 

Roer omgooien

Tussen 9 juni en 21 september werden al meer dan 2.490 horecazaken gecontroleerd. In ruim 889 zaken bleek de CO2-meter niet in orde. Het gros van hen had er geen, bij de andere konden de waarden niet correct afgelezen worden. Geen enkele zaak moest al de deuren sluiten. In diezelfde periode werden amper twee fitnesscentra gecontroleerd op de aanwezigheid van een CO2-meter. Een van die twee bleek niet in orde.

Onze onderzoeken gebeuren altijd op basis van een melding.
Lien Meurisse
Woordvoerster federale overheidsdienst Economie

Het verschil in aantal controles is te verklaren door de verschillende inspectiediensten. Horecazaken worden gecontroleerd door de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De controle op de fitnesszaken gebeurt door de federale overheidsdienst Economie. Maar daar staat de controle op CO2-meters niet bovenaan op de agenda.

'Er vinden geen systematische controles plaats bij fitnesscentra', zegt Lien Meurisse, de woordvoerster van de FOD Economie. 'Onze onderzoeken gebeuren altijd op basis van een melding.' Volgens bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) is de werkwijze afgesproken met de andere federale inspectiediensten.

Dinsdagmiddag besloot Dermagne niettemin het roer om te gooien. Hij kondigde aan dat de Economische Inspectie vanaf nu ook proactieve controles zal uitvoeren, een taak waarvoor hij 60 controleurs wil inschakelen.

Realisme

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageerde dinsdagochtend op Radio 1 kalm op de cijfers. Hij riep op tot realisme en wees erop dat de ambitie voor luchtventilatie hoog ligt en daarom een lange overgangsperiode nodig is. Volgens hem is er geen man overboord, al zei hij ook met collega Dermagne te zullen praten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud