Nog meer ontsnappingsroutes voor effectentaks

©BELGAIMAGE

Ook beleggingsfondsen en obligaties op naam vermijden de nieuwe effectentaks.

Beleggers hebben nieuwe ontsnappingsroutes ontdekt om de effectentaks, de belasting voor wie minstens 500.000 euro op zijn effectenrekening heeft staan, te omzeilen. Ze kunnen niet alleen aandelen maar ook beleggingsfondsen en obligaties op naam zetten. Dat zeggen drie specialisten die anoniem willen blijven.

‘Ik heb vragen van klanten gekregen om fondsen van de effectenrekening op naam te zetten’, zegt een private bankier. ‘Dat is qua administratieve rompslomp een terugkeer naar de middeleeuwen. Maar ik kan die omzetting niet weigeren.’

Andere bronnen bevestigen: ‘Beleggingsfondsen en obligaties op naam zijn mogelijk, zeker als het Belgische fondsen zijn.’

Nog grotere ontwijking

Als beleggers ook fondsen en obligaties op naam kunnen zetten, dreigt een nog grotere ontwijking van de effectentaks. De antimisbruikbepalingen die de regering-Michel invoerde, gelden volgens sommige fiscalisten niet voor beleggers die fondsen of obligaties op naam zetten.

Belgen bezitten voor 207 miljard euro beleggingsfondsen en 49 miljard euro obligaties, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Die vallen uiteraard niet allemaal onder de effectentaks. Maar het toont aan dat de mogelijke ontwijking groot is.

Beleggers die fondsen op naam willen zetten, moeten zich wel bewust zijn van de gevolgen. ‘Een Luxemburgs beleggingsfonds wordt beschouwd als een Luxemburgse bankrekening’, zegt een fiscaal advocaat. ‘Het Luxemburgse fonds zal in het kader van de uitwisseling van informatie gegevens van de beleggers meedelen aan de Belgische fiscus.’ Bovendien rekenen banken kosten aan voor de omzetting van effecten.

400 miljoen omgezet

Het was al duidelijk dat beleggers aandelen op naam kunnen zetten om te ontsnappen aan de effectentaks. Dat doen ze ook.

Beleggers hebben al voor meer dan 400 miljoen euro aandelen omgezet, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Ackermans & van Haaren  en Ageas  zijn de koplopers. De vlucht naar aandelen op naam is allicht nog veel groter, want slechts een minderheid van de ondernemingen wil cijfers meedelen.

Als nog meer Belgen aandelen, fondsen of obligaties op naam zetten, dreigt de effectentaks veel minder op te brengen dan de begrote 254 miljoen.

Als nog meer Belgen aandelen, fondsen of obligaties op naam zetten, dreigt de taks veel minder op te brengen dan de begrote 254 miljoen euro.

Dat is geen goed nieuws voor CD&V. De Vlaamse christendemocraten drongen aan op een vermogensbelasting in ruil voor de hervorming van de vennootschapsbelasting. Premier Charles Michel (MR) toverde vervolgens de effectentaks uit zijn hoed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud